Afbeelding
Foto:

HENGELO - In het vorige deel van Uit het verleden van Hengelo heeft u kunnen lezen over de bombardementen in oktober 1944 op Hengelo. In dit 24e deel van de serie leest u over de oorlogswinter van 1944/1945.


Na de bombardementen op Hengelo in oktober 1944 wachtte nog de oorlogswinter van 1944/1945. Aan alles was gebrek, aardappelen en melk haalde men bij de boer. Kolen waren er niet, links en rechts werden bomen gekapt en uit de puinhopen van huizen en winkels trok men hout. Dat hierdoor ook persoonlijke eigendommen van de bewoners en andere zaken te voorschijn kwamen laat zich raden.
Wanneer we de foto bestuderen zien wij de weinige wandelaars in winterse kleding, vermoedelijk is het december 1945. Hengelo was voortvarend te werk gegaan bij het ruimen van puin. Fabrieksarbeiders van Stork, Dikkers, Heemaf en Hozemeyer werden te werk gesteld om puin te ruimen en stenen af te bikken voor de bouw van diverse scholen.
De tweede bocht op de foto is de Nieuwstraat. Het middenstuk richting de Lambertusbasiliek was vroeger de Telgen, nu de Markt. Het witte gebouw achter is Hotel de Halve Maan, nu de HEMA. Links met wat puin op de voorgrond stond de Koninklijke Weefgoederen Fabriek. Geheel links achter is het Historisch Museum Beekstraat zichtbaar.
Hengelo heeft na de bevrijding voortvarend gewerkt om het puin afgevoerd te krijgen. Er liep een smalspoor door de straten waarop het puin en bruikbare stenen afgevoerd werden. De plannen waren reeds uitgewerkt om de binnenstad op een moderne wijze weer op te bouwen met brede toegankelijke winkelstraten. Op de plek van de Telgen een groot plein waar manifestaties, kermis en markt kunnen worden gehouden. Groot en ruim opgezet, niet die winkelstraten die zo smal zijn. We waren in het verleden nog niet aan de lichtlindes gewend of ze waren alweer weg. De Markt deed goede zaken: alle plaatsen waren van 1963 tot 2010 goed bezet. Nu kan men de kraampjes en neringdoenden op twee handen tellen. In 2009 heb ik op het gebouw gestaan waarin de Twentse Courant gevestigd was en heb toen een foto gemaakt van de Markt. Alle beschikbare plaatsen bezet, een schril contrast met nu. Ik zal in de naaste toekomst deze foto plaatsen. De problemen met het Marktplein duren en duren. Het Bos op het Plein laat nog op zich wachten. Het voordeel dat er nog geen bos op het plein is: de Hengelose wind kan zijn gang gaan.

Marinus van Rooy