Afbeelding
Foto:

Aanleg glasvezel in binnenstad Hengelo nu eindelijk van start

HENGELO - De aanleg van glasvezel in de binnenstad is nu officieel van start gegaan. Een belangrijke stap voorwaarts voor de leefbaarheid en toekomstbestendigheid van het Hengelose hart.

Deze maandag gaf wethouder Gerrits het officiƫle startschot voor de aanleg van een supersnel glasvezelnetwerk in de binnenstad. Hij deed dit samen met KPN-regiodirecteur Jeroen van der Jagt. Symbolisch werd de eerste schop in de grond gestoken om 10.00 uur, bij de Enschedesestraat.

Iedereen verbonden
De ambitie is om voor eind 2021 ruim 27.000 huishoudens aan te sluiten op het snelle netwerk. KPN benaderde de gemeente om afspraken te maken over de wijze van aanleg en uitvoering. Huishoudens kunnen zelf kiezen of ze wel of geen aansluiting willen, waar geen kosten aan verbonden zijn. Wanneer men eenmaal beschikt over een glasvezelaansluiting kan men kiezen om bij een groot aantal aanbieders al dan niet uiteenlopende diensten af te nemen. KPN NetwerkNL is verantwoordelijk voor de aanleg en beheer van het glasvezelnetwerk, maar dit is wel een open netwerk. Mensen zijn dus niet verplicht om bij KPN diensten af te nemen, maar ook andere providers kunnen diensten aanbieden. Deze aanbieders betalen KPN dan weer voor gebruik van het netwerk, waardoor deze de kosten over langere termijn terug kan verdienen.

Groot belang
Het college van Burgemeester en Wethouders is blij dat uiteindelijk zo heel Hengelo toegang heeft tot een snelle internetverbinding. Dit is niet alleen fijn voor inwoners die steeds meer bandbreedte gebruiken voor moderne toepassingen, maar ook juist voor ondernemers. Steeds meer bedrijven zijn sterk afhankelijk van hoogwaardige internettoegang voor hun bedrijfsvoering. En in een binnenstad die de afgelopen jaren kampte met veel leegstand is ieder 'lokmiddel' zeer welkom. De hoop is dat meer ondernemers met zo'n snelle verbinding toch zouden kiezen voor een plek in de Hengelose binnenstad, wat weer gunstig is voor de levendigheid en de lokale economie.

Grote klus
Het uitrollen van snelle glasvezelnetwerken in Nederland is een klus die vele jaren in beslag neemt. Het aansluiten van veel huishoudens in grotere steden verliep aardig vlot, maar zeker bij kleinere plaatsen en buitengebieden verliep de aanleg door de hoge kosten niet zo snel als gehoopt. Dit gebeurde daarom vaak in meerdere fases met lange looptijden; zo werd Hengelo Noord al enkele jaren geleden aangesloten op glasvezel, terwijl de rest van de gemeente nog even moest afzien met hun antieke kabel- of zelfs ISDN-verbinding.