Afbeelding
Foto:

Veel vragen over Diftar in Borne

BORNE - De gemeente Borne krijgt de afgelopen tijd veel vragen over de geplande invoering van Diftar; het gedifferentieerd afvaltarief. Om hier duidelijkheid in te scheppen is een lijst met veel gestelde vragen opgezet en twee informatiebijeenkomsten.

De gemeente voert per 1 januari 2020 het nieuwe afvalbeleid in. Hierbij gaan inwoners per keer betalen voor het aanbieden van hun afvalcontainer of afvalzak.

Onderbouwing
Steeds meer Twentse gemeenten hebben de afgelopen jaren al het gedifferentieerd afvaltarief ingevoerd, met wisselend succes. De onderbouwing voor dit beleid is dat huishoudens een vast, lager tarief voor afvalstoffenheffing betalen en vervolgens per keer voor het aanbieden van hun restafval. Zo betalen mensen die niet of onvoldoende recyclen meer dan mensen die dat wel doen. Zo moet er een prikkel uitgaan van het beleid om bewuster om te gaan met afval.

Nog geen tarieven
De gemeente heeft op dit moment nog niet de definitieve tarieven vastgesteld voor de afvalstoffenheffing en kosten per leging/aanbieding. De gemeenteraad zal dit naar verwachting in december doen. Op dit moment gaat men uit van een basistarief tussen de 135 en 145 euro. Het aanbieden van een 140 liter restafvalcontainer ligt dan rond de 4 รก 5 euro. Aanbieden van een 240 liter restafvalcontainer kost dan tussen de 7 en 8 euro. Het aanbieden van een restafvalzak bij een ondergrondse container kost dan tussen 75 cent en 1 euro. Het gewicht van de container maakt in principe niet uit; u betaalt per keer, niet per kilo. Containers moeten wel onder de 70 kilo blijven, dit is namelijk de maximale belasting van de vuilniswagens.

Lagere kosten
De verwachting is dat een gemiddeld huishouden jaarlijks 8 keer een container aan de straat zet. Maar de wens bij de gemeente is om dit uiteraard omlaag te brengen. Door beter te recyclen moet de hoeveelheid aangeboden restafval dalen. Dit is relatief duur om te verwerken, waardoor ook de kosten voor de gemeente en afvalverwerker omlaag gaan. In gemeenten waar Diftar goed werkt, profiteerden inwoners zo van lagere kosten.

Meer informatie
Inwoners kunnen de antwoorden op veel gestelde vragen vinden via www.borne.nl