Afbeelding
Foto:

Doe ook zelf iets in de strijd tegen fietsdiefstal in Hengelo

HENGELO - Fietsdiefstal; wie is er niet eens slachtoffer van geworden? Helaas is en blijft fietsdiefstal nog steeds één van de meest hardnekkige vormen van criminaliteit. De gemeente Hengelo is actief bezig met de bestrijding, maar inwoners moeten ook zelf hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

Exacte cijfers over fietsdiefstal zijn helaas niet te geven. Ruwe schattingen zijn dat er jaarlijks zo'n 450.000 fietsen gestolen worden, terwijl vaak nog geen 100.000 mensen aangifte doen van een diefstal. In veel gevallen is aangifte simpelweg te veel moeite: je bent bezig met alles invullen, moet een DigID hebben en de pakkans van een dader is net zo groot als de loterij winnen. Kortom, die fiets zie je nooit meer terug...

Maatregelen
De gemeente Hengelo weet ook donders goed dat fietsdiefstal een hardnekkig probleem is. Om hier toch een vuist tegen te maken zijn in het verleden al diverse maatregelen genomen. Zo werden onlangs camera's opgehangen bij de fietsflat naast het station. Een bekende hotspot als het gaat om diefstal, zo erkent ook de gemeente. Een andere maatregel werkt indirect mee aan het terugdringen van diefstal. Zo plaatsen medewerkers vier keer per week fout geplaatste fietsen in de rekken. Fietsen die al een tijdje stil staan krijgen en label en worden uiteindelijk verwijderd. De theorie is dat een nette, opgeruimde fietsflat met voldoende plekken bijdraagt aan het verminderen van fietsdiefstal. Cameratoezicht bleek in andere gemeenten ook beperkt effectief als afschrikwekkend middel tegen de gelegenheidsdief.

Zelf iets doen
Fietseigenaren moeten ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen om diefstal te voorkomen. Zo is het verstandig om minstens twee sloten te gebruiken op de fiets. Naast het vaste ringslot op de fiets is een extra kettingslot, beugelslot of kabelslot al voldoende om de minder gemotiveerde dief tegen te houden. Vaak weten zij maar hoe ze één of enkele soorten sloten open moeten maken. Meer sloten op de fiets verhoogt de kans dat úw tweewieler blijft staan. Verder helpt het om de fiets te laten graveren en de gegevens zoals framenummer goed te bewaren.