Afbeelding
Foto:

HENGELO - Met deze foto zijn wij op een viersprong aangekomen, waarvan de fietsers weleens verzuchten 'Hoe lang duurt het dat het verkeerslicht voor ons op groen springt, zodat wij verder kunnen?'.


De fotograaf is in 1985 aanwezig in de W. ten Catestraat en kijkt links naar de Drienerstraat, midden P. Krugerstraaat en rechtsaf de Oude Molenweg. Het is een druk kruispunt waar wegen samenvloeien en het wachten lang duurt, vooral wanneer je haast hebt. Tellingen hebben enige tijd uitgewezen dat enkele duizenden voertuigen dit kruispunt dagelijks kruizen.

Midden op de foto de ingang van de P. Krugerstraat. Rechts zien wij de banketzaak van Lohuis welke in 1988 is afgebroken om dit kruispunt beter bereikbaar te maken. Wanneer u vanuit de W. ten Catestraat naar dit kruispunt kijkt, kunt u constateren dat op deze hoek een appartementengebouw is gebouwd met een onderdoorgang voor fietsers en voetgangers. Als mijn inlichtingen juist zijn mogen de bewoners van dit appartement er graag wonen met vanuit hun raam een goed zicht op het vele verkeer.

De P. Krugerstraat maakt deel uit van de Transvaalbuurt, die erachter ligt. Deze buurt, ook wel Afrikanerbuurt genoemd, heeft haar naam te danken aan de boerenoorlog in Afrika omstreeks 1900.

Midden op de foto is een winkelpand aanwezig wat tijdens de foto bekend stond onder de naam Kruidenierszaak G.A.ter Linde, een Sparwinkel. In het verleden had je op iedere hoek van een straat een winkel wat een groente-, tabakswaren- of een bakkerswinkel was. Deze winkels waren zo gebouwd dat op elke hoek een etalage was om de waren tentoon te kunnen stellen wat tevens veel licht in de winkel bracht. Van deze zaak van Ter Linde kan ik mij herinneren dat een der zoons gehuwd was met de Nederlandse zangeres Ciska Peters. Kijken wij naar het pand dan zien wij een mooie gevel waar een balkon aangebouwd is. De Nederlandse driekleur hangt aan de gevel. In het begin sprak ik u over de banketzaak Lohuis. In 1920 was hier een winkel met meubels en aanverwante artikelen gevestigd met de naam Naarding De Concurrent, vervolgens kruidenier Oldevent tot Lohuis kwam.

We kijken de P. Krugerstraat in naar de bebouwing van de woningen uit de twintiger en dertiger jaren. Wat opvalt is dat in de Transvaalbuurt alle woningen gebouwd zijn zonder garage met een smal gangetje als toegang achterom. De welvaart van iedereen een heilige koe was nog niet aangebroken.

Tot een volgende keer, het gaat u goed.

Marinus van Rooy