Afbeelding
Foto:

Plaatsingsplan containers definitief

HENGELO - De locaties voor de ondergrondse afvalcontainers in Hengelo zijn nu definitief vastgelegd. Afgelopen week deed de Raad van State de laatste uitspraak in wat met recht een hoofdpijndossier genoemd mag worden.

De plaatsing van ondergrondse afvalcontainers was een opmerkelijk lang proces in Hengelo, waarbij de inspraak van omwonenden voor relatief veel vertraging zorgde. De gemeente plaatste en verplaatste de afgelopen jaren zo'n 300 ondergrondse containers. Dit ter voorbereiding op het concept van 'omgekeerd inzamelen', waarbij mensen straks hun restafval zelf weg moeten brengen naar de container.

Weerstand
Er was een plaatsingsplan nodig om al deze containers te plaatsen. Het college van B&W heeft op 5 september 2017 het ontwerp plaatsingsplan vrijgegeven voor inspraak. In dit plan staan criteria die de gemeente gebruikt bij het plaatsen van een ondergrondse restafvalcontainer. Belanghebbenden konden in oktober 2017 zienswijzen indienen op het ontwerpbesluit en de plaats van de ondergrondse containers. Veel van die zienswijzen waren al als reacties binnengekomen tijdens de ruim 20 inloopavonden in alle buurten van Hengelo die de gemeente en Twente Milieu in 2016 en 2017 organiseerden.

Raad van State
De Raad van State bepaalde daarop in een voorlopige voorziening dat deze procedure te vrijblijvend was en dat er een officieel plaatsingsplan moest komen voor de ondergrondse containerlocaties. Dat heeft het college van B&W vervolgens gedaan. De gemeente heeft alle binnengekomen zienswijzen tegen het plaatsingsplan verwerkt in een nota van antwoord; er zijn in totaal 301 zienswijzen ingediend. De gemeente heeft 94 zienswijzen toegewezen en naar aanleiding van de ingediende zienswijzen zijn 19 containerlocaties voor restafval aangepast. Voor 12 ondergrondse restafvalcontainers zochten omwonenden het hogerop bij de Raad van State. Daarin werd de gemeente al eerder 9 keer in het gelijk gesteld en in 2 zaken werd er geschikt. Afgelopen week heeft de Raad van State een uitspraak gedaan in de laatste zaak. De hoogste bestuursrechter oordeelde dat 'het college van B&W een zelfstandige bevoegdheid heeft bij de plaatsing van ondergrondse containers en dat het daarbij beleidsruimte toekomt.' Bovendien vindt de Raad van State een brengafstand van 250 meter aanvaardbaar. De gemeente is blij met de uitspraak.