Afbeelding
Foto:

Drones bruikbaar voor steeds meer doelen

HOF VAN TWENTE - Twente is een bijzondere high-tech regio. Er zijn volop initiatieven om nieuwe technologie op meer fronten in te zetten. Zo ook het gebruik van drones. De Brandweer Twente maakt inmiddels al gebruik van drones voor brandbestrijding, maar deze worden in Hof van Twente ook gebruikt voor andere taken zoals bruginspectie.

Afgelopen week werd de staat van het onderhoud van de Tankinkbrug geïnspecteerd door middel van een drone met specialistische sensortechnologie. Zo kunnen problemen zoals met de Waalbrug in Nijmegen afgelopen jaar voorkomen worden. De drone geeft concrete informatie over de staat, waarmee ook onderhoud beter planbaar is.

Proeftuin
Het gaat om een inzet in het kader van het proeftuin-project Twente47. Hier zijn onder meer Rijkswaterstaat en de Universiteit Twente betrokken. Dit project is specifiek gericht op het al dan niet vervangen van bruggen en viaducten. Ook diverse bedrijven uit de branche zijn hierbij betrokken.

Waarschuwingssysteem
Naast het in kaart brengen van de staat van de Tankinkbrug zal er ook een waarschuwingssysteem ontwikkeld worden. Aan de hand van camerabeelden, sensordata en kunstmatige intelligentie kunnen schades en vervormingen ontdekt worden. Met het systeem kan ook een digitale 'tweeling' gemaakt worden van een brug of viaiduct, waarbij de actuele status duidelijk zichtbaar is. De digitale tweeling is zeer goed bruikbaar gedurende de bouw en eerste levensmaanden van een kunstwerk, brug of viaduct en tegen het einde van de technische levensduur. Het waarschuwingssysteem is goed bruikbaar in de tussenliggende periode.