Afbeelding
Foto:

Woningen Delden krijgen duurzame renovatie

DELDEN - Nog deze zomer start Wonen Delden met de renovatie van 23 woningen aan 't Reef en aan De Horst in Delden.

"Op deze huizen komen nieuwe, goed geïsoleerde daken. Naast een standaard onderdeel als duurzaamheid, nemen we waar efficiënt en praktisch ook direct andere zaken mee ter verbetering van de kwaliteit", vertelt Ronald Schotsman, projectleider vastgoed. Wél zo efficiënt maar ook toekomstgericht. Een volgend project is renovatie van De Jan Lucaskamp. Deze operatie hebben we al een tijdje in voorbereiding. Plan is om dit jaar nog te starten met de uitvoering ervan. De 30 appartementen in De Jan Lucaskamp maken we 'all electric' en dus volledig 'gasloos'."

Duurzaam wonen
In 2018 plaatste Wonen Delden, na renovatie en het treffen van energiebesparende maatregelen, ook zonnepanelen op woningen in de Vogelbuurt en omgeving. "Ter voorbereiding daarop hebben we 163 huurders aangeschreven met de vraag of ze mee wilden doen aan dit zonne-energieproject", vertelt Ronald Schotsman. "Maar liefst 90% van de bewoners meldden zich aan. Dat was een heel hoog percentage, en daar waren we blij mee. Wonen Delden betaalt weliswaar het grootste deel van kosten, maar bewoners dragen ook zelf maandelijks bij. Joke Borsboom en Hans Hokke, wonend aan de Sperwerstraat, vertellen dat de renovatie al een mooie energiebesparing heeft opgeleverd. "Muren en daken zijn geïsoleerd en er werden kunststof kozijnen geplaatst met dubbel glas. Toch kozen ook wij voor het laten plaatsen van zonnepanelen. We betalen een kleine bijdrage per paneel, per maand. Onze energiekosten waren al laag, maar sinds we zonnepanelen hebben, blijft daar nog minder van over", bevestigt Hans. "Met deze constructie profiteer je als huurder bij Wonen Delden, direct en elk jaar weer van een leuk financieel voordeel."

Meer comfort
De woningen zijn duurzamer, maar ook mooier sinds de renovatie, vindt Hans. "De temperatuur is vrij eenvoudig constant, en daarmee comfortabel te houden in huis. Op zolder, waar het in de zomer vaak bloedheet was, blijft het nu relatief koel." Heel herkenbaar, noemt Bas Rikkerink dit. "Want ongeïsoleerde woningen verliezen via het dak zo'n 30 tot 40% van de warmte in koude maanden, en in de warme maanden kan de warmte niet buiten gehouden worden." Hans en Joke zijn enthousiast over de verduurzaming, wat positief stemt over het vervolg.