Afbeelding
Foto:

Gemeente Hof van Twente maakt vuist tegen eikenprocessierups

HOF VAN TWENTE - Het loopt de spuigaten uit met de eikenprocessierups in Nederland. De afgelopen jaren neemt de overlast jaar op jaar weer toe. Gemeenten, provincies en particulieren hebben grote moeite om de overlastgevende rupsen te bestrijden. Ook de gemeente Hof van Twente moet dit jaar extra inspanningen leveren om de overlast voor inwoners te beperken.

De bestrijding van de eikenprocessierups in Hof van Twente was dit jaar met name gericht op plekken waar in het verleden ook rupsen aangetroffen werden. Daar werden onder meer oude nestresten weggezogen. De bestrijding bleef aanvankelijk beperkt tot locaties met kwetsbare doelgroepen en veel mensen zoals de scholen en druk bereden fietspaden.

Uitbreiding bestrijding
De gemeente heeft nu besloten om de eikenprocessierups overal binnen de kernen actief te gaan bestrijden. Deze wijziging gaat per direct in en geldt dus ook al voor dit rupsenseizoen. De gemeente gaat de meldingen doorgeven aan Gildebor, wat ervoor zal zorgen dat alle rupsen worden weggehaald. Er is veel vraag naar het bestrijden van de eikenprocessierups; aannemers doen wat ze kunnen maar komen capaciteit tekort om aan de grote vraag te voldoen. Het kan dus wel even duren voor meldingen ook echt afgehandeld worden.

Oorzaken
De eikenprocessierups is sinds de jaren '90 bezig aan een ware opmars in ons land. Er zijn diverse factoren waardoor de overlast door de rupsen toegenomen is. Zo zitten de rupsen overal, waardoor er veel organisaties betrokken moeten zijn bij het bestrijden. En van gemeente tot gemeente is de aanpak weer anders. Bovendien was en is de capaciteit voor bestrijding simpelweg ontoereikend om jaarlijks alles weg te halen. Een andere factor is dat rupsen tegenwoordig weggehaald worden met zuigers en meer biologische bestrijdingsmiddelen, waar eerder agressievere chemische bestrijdingsmiddelen ingezet werden. Deze zorgden echter wel voor bijkomende schade aan andere planten en dieren.

Nieuwe methodes
De bestrijding van de eikenprocessierups is slechts één deel van het verhaal. Het voorkomen van rupsen in het voorjaar moet de overlast op termijn ook terugdringen. Zo werden in mei in Hof van Twente door de Stichting Hofvogels en gemeente nestkasten opgehangen voor de koolmees. Zij zijn de natuurlijke bestrijder van de eikenprocessierups. In totaal werden 275 nestkasten opgehangen in eikenbomen, waarbij de nadruk lag op de kwetsbare plekken. Vrijwilligers van Stichting Hofvogels zullen in de toekomst de nestkasten controleren en onderhouden. Inwoners kunnen ook zelf nestkastjes ophangen.