Afbeelding
Foto:

Papa(dag)

Ik zat naast hem bij een etentje en hij vertelde over de problemen die hij had met zijn puberende zoon. Hij had een goede baan en een uitstekende opleiding. Maar kinderen waren nieuw voor hem, zoals voor elke moeder en vader. "En het nieuwste is, nu wil hij naar Metallica, die hardrockband. Die komen naar Nederland", zei hij en er volgde een tirade op heavy rock en drugsgebruik. "Wat een prachtige kans krijg jij", zei ik tegen hem, "Mag ik jou een advies geven? Je koopt twee kaartjes voor Metallica en je zegt tegen je zoon: "Je krijgt een papadag." Een hele dag jullie met z'n beiden. De overige kinderen krijgen dat ook een keer, maar eerst ga jij met de oudste naar Metallica. Ik ken één nummer van hen geloof ik en dat is "Nothing else matters". En dat is wel een leuk nummer en niet alleen een supersonische boem. Dus daar eindigen ze het concert mee, kan jij je gedurende het hele concert op verheugen. En dan heb je op de terugreis een cadeautje voor hem, de nieuwste cd van Metallica, die je in de cd-speler drukt als jullie terugrijden. Hij zal het nooit vergeten, jij trouwens ook niet, hoe jullie in de nacht met Metallica aan over de Hoge Veluwe raasden.


Loop ook even bij de hasj-gebruikers langs bij het concert. Rookt hij? Nee? Als je geluk hebt wordt hij zo misselijk als een kat. Taalt hij nooit weer naar drugs. Je bent de hele dag bij hem. Hij krijgt de kans alleen met jou te spreken en jij krijgt de kans om naar hem te luisteren. Het zal je verbazen wat je te horen krijgt. Het kan zijn dat je nooit weer problemen met hem krijgt. Misschien daarna ook niet. Ondertussen geef je hem de mooiste dag van zijn leven. Hij kan op school uitpakken en jij bent de coole vader. En hij krijgt een nieuwe hobby. Mijn eerste concert met mijn meiden was Jon Bon Jovi in het Goffertpark, Nijmegen. Mijn mooiste concert was met de oudste Prince op North Sea Jazz in Rotterdam. Maar ik hou het niet meer vol, uren stilstaan. Maar ik mis het wel."


Al die tijd zat hij mij verbaasd aan te kijken. Waarom weet ik niet. Hij zei niets, stond op en liep nadenkend door de openstaande terrasdeuren naar buiten. Het leven kan heel mooi zijn. Soms zo eenvoudig. En soms is ervaring onbetaalbaar.