Afbeelding
Foto:

Hengelo gezond met
ruimte voor investering

HENGELO - De gemeente Hengelo staat er financieel gezond voor, met ruimte om te kunnen investeren. Het college van B&W stelde afgelopen week de kadernota vast, die richting geeft aan de periode 2020-2023.

Hengelo heeft de ambitie om financieel gezond te blijven, maar tegenvallers zijn nooit helemaal uit te sluiten. Zo werd de gemeente onlangs geconfronteerd met fors grotere uitgaven voor Jeugdzorg en een negatieve ontwikkeling van de gemeentefondsuitkering. Toch presenteerden de burgemeester en wethouders een sluitende kadernota, met de komende jaren jaarlijks 1,1 tot 1,4 miljoen euro voor nieuw beleid. Een net resultaat in tijden waar veel gemeenten de reserves aan moeten spreken om tekorten te dekken. En: zonder te bezuinigen of het extra verhogen van belastingen en tarieven. "Al is er wel minder geld beschikbaar dan in totaal gevraagd werd. We stellen voor initiatieven te honoreren die Hengelo aantrekkelijk, bereikbaar, veilig, sociaal en duurzaam maken en de stad kleur geven.", aldus wethouder Mariska ten Heuw.

Brede inspraak
De gemeente Hengelo polste de mening van inwoners voorafgaand aan de keuzes die in de kadernota verwerkt zijn. Zo werden in totaal ruim 34 externe voorstellen ingediend bij de gemeente. Uiteraard hebben ook de ambtenaren zelf meegedacht aan de hand van signalen uit de stad; dit alles werd bij de Politieke Markten uitgebreid besproken met en door de gemeenteraad.

Investeringen
De voorstellen zijn heel divers, maar de verwachting is dus dat alles wel een breed draagvlak heeft. De gemeente voert diverse fysieke projecten uit in de binnenstad, wat samen met de investeringen in extra groen en nieuwe evenementen moet zorgen voor een bruisend stadshart. Verder wil het college onder meer 1,8 miljoen euro investeren in het verbeteren van de openbare ruimte en verkeersveiligheid bij winkelcentrum Groot Driene, 2 miljoen euro voor preventie en innovatie binnen het sociaal domein, 500.000 euro voor duurzame initiatieven en een reeks kleinere projecten, zoals investeren in de leefbaarheid in Beckum, de bibliotheek, Metropool en de FBK Games.