Afbeelding
Foto:

Rekenkamer: duidelijke kaders vastgoedbezit ontbreken

HENGELO - De gemeente Hengelo kan nog zeker diverse aspecten van het vastgoedbezit en -beheer verbeteren. Dit concludeert de rekenkamercommissie na een onderzoek naar het vastgoedbedrijf en uitvoering van het vastgoedbeleid.

De gemeente heeft in 2012 het Vastgoedbedrijf opgericht. Eén centrale plek voor het bezit en beheer van gemeentelijk vastgoed. Het hebben van vastgoed is niet een doel op zich, zo benadrukt de rekenkamercommissie. Het moet in dienst staan en ondersteunend zijn aan beleidsdoelen. Het oordeel van de rekenkamercommissie is dat het Vastgoedbedrijf inderdaad bijdraagt aan efficiënter vastgoedbeheer, maar dat nog niet alle doelstellingen gerealiseerd zijn. Het Vastgoedbedrijf werd opgezet als onderdeel van de bezuinigingen in 2011. Er zijn in de beginfase wel wat fouten gemaakt; zo was de personele capaciteit niet toereikend waardoor ook nu de basisinformatie nog niet helemaal op orde is.

Geen kaders
Een ander punt van kritiek is het ontbreken van duidelijke kaders. Bij professioneel vastgoedbeleid hoort een proactieve gemeenteraad die duidelijke, strategische kaders vaststelt. Waarom heeft de gemeente vastgoed in bezit, hoe ondersteunt het ons beleid, welke kosten zijn er en hoe loopt de uitvoering? In Hengelo ontbreken de kaders echter voor het bezit van vastgoed. Het college heeft wel kaders voor het vastgoedbeheer vastgesteld en de raad buigt zich over de financiële kaders van exploitatie. Doordat niet vastgelegd is HOE de huisvesting van functies en voorzieningen beleid ondersteunt, is ook niet te beoordelen of het vastgoed doeltreffend ingezet is. In praktische zin heeft het Vastgoedbedrijf geen informatie over het concrete gebruik van wijkwelzijnsaccommodaties. Zo weten zij niet of er voldoende, te weinig of te veel capaciteit is. Wat het efficiënt gebruik weer bemoeilijkt. Het advies van de rekenkamercommissie is dan ook om duidelijke kaders vast te leggen voor dit alles om zo tot een goed strategisch voorraadbeheer te komen.