Afbeelding
Foto:

HENGELO - In de serie 'Uit het verleden van Hengelo' kijken we naar markante locaties en gebeurtenissen. In dit deel 20 duiken we in de geschiedenis van de ambachtsschool.

Wanneer een jongen omstreeks 1950 de leeftijd van 15 jaar bereikt had, en niet zo goed wist wat hij in het verdere leven zou gaan doen, werd hij naar een ambachtsschool gestuurd. Want: als je een vak leerde, kwam je altijd goed terecht. Op de foto zien we de ambachtsschool die tot 1968 aan de Tuindorpstraat aanwezig was. Aan deze school kon men een begin maken om een vak te leren. In 1938 werd deze school opgericht voor jongens die het basisonderwijs afgerond hadden en 15 jaar oud waren. De school, wat in het verleden een steengasfabriek was, gaf onderwijs in metaal, electro, timmer- en schilderwerken. Ook kon men er opgeleid worden tot automonteur. Leerlingen gingen als fijnbankwerker later aan de slag bij bedrijven zoals Stork en HEEMAF, waar zij door ontwikkeling en zelfstudie door konden groeien tot onder meer gereedschap- of instrumentenmaker. De school bestond uit twee leerjaren. Van deze leerlingen werd verwacht dat zij ook de avondschool volgden, waar zij in theorie verder hun opleiding konden vervolgen. Aan de school aan de Tuindorpstraat was hier geen ruimte voor.

De lessen bestonden uit vaktekenen, tekening lezen, algebra (nu wiskunde), taal en rekenen. Plaats van dit onderwijs was aan de Oldenzaalsestraat in de voormalige Leusveenschool. Voor wie in de 50- en 60'er jaren de ambachtsschool gevolgd heeft, wil ik wel enkele namen noemen die u bekend in de oren klinken. Directeur was C. Plak, metaalopleiding: Bos, vak en technisch schetsen was Rozenkrans. Voor taal, rekenen en algebra was Mulder verantwoordelijk. Deze school is aanwezig geweest in de Tuindorpstraat van 1938 tot 1968. Ruimtegebrek en andere faciliteiten ontbraken door het voortschrijden van de tijd. De school werd voortgezet aan de Bandoengstraat onder de naam L.T.S. Huishoudschool. Want de 'spinazieacademie' was inmiddels opgeheven en ze gingen samen verder onder de naam V.M.B.O., voorbereidend middelbaar beroeps onderwijs. Later werd dit veranderd in Gildecollege. De school aan de Bandoengstraat zal in de toekomst gesloopt worden ten behoeve van woningbouw.

Achter het gebouw op de foto waren ruime gebouwen van de eerdere steengasfabriek, waar later de lessen van de ambachtsschool gegeven werden. Links naast de school stonden arbeiderswoningen die in 1980 afgebroken zijn. In januari 2019 is een plaquette ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de school aan het Historisch Museum Hengelo geschonken. Op de plaats van de school zijn woningen gebouwd en niets herinnerd nog aan het verleden.

Het gaat u goed. Tot een volgende keer!

Marinus van Rooij