Afbeelding
Foto:

Twente afvalloze regio

TWENTE - Twente moet op termijn een afvalloze regio worden. Nu gooien we nog gemiddeld zo'n 100 kilo restafval per inwoner weg, maar dit moet uiteindelijk fors omlaag. Eén van de items die goed te recyclen zijn: elektrische apparaten.

Er verdwijnen nu nog te vaak oude apparaten in het restafval. Dit is jammer, want er zijn vaak nog veel duurzamer oplossingen. Zo zijn in vrijwel iedere Twentse gemeente repaircafé's te vinden. Hier kunt u terecht om, samen met een vrijwilliger, uw kapotte apparaat te laten repareren. U betaalt dan alleen de kosten voor onderdelen. Dit kan dus goedkoper zijn dan een nieuw apparaat aanschaffen.

Kringloop
Een andere goede optie voor apparaten die nog bruikbaar zijn: breng het naar de kringloop. Het zou u verbazen welke liefhebber nog heel blij is met uw afdankertje. Zo is bijvoorbeeld de platenspeler de afgelopen jaren weer hip, en ook veel andere retro-items vinden gretig aftrek.

Recyclen
Is een apparaat echt kapot en is repareren niet economisch? Lever het dan wel op de correcte manier in. Bij het restafval gooien is zonde, omdat veel grondstoffen hergebruikt kunnen worden. Zo kunnen oude apparaten ingeleverd worden bij lokale afvalbrengpunten of de inleverpunten van WeCycle. Op www.wecycle.nl zijn inleverpunten te vinden voor kleine apparaten, grote apparaten, lampen en TL-buizen. WeCycle en de gemeenten organiseren gedurende het jaar ook regelmatig inleveracties waarbij mensen onder meer leuke prijzen kunnen winnen. Deze worden onder meer jaarlijks in december gehouden rond de feestdagen, wanneer veel oude apparatuur de prullenbak in gaat.

Over Wecycle
Wecycle is de stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) organiseert. Wecycle garandeert optimale recycling van alle e-waste. De stichting onderhoudt een landelijk dekkend inzamelnetwerk door samen te werken met gemeenten, winkels, kringloopbedrijven, installateurs en meer.