Afbeelding
Foto:

Hengelose peuters krijgen nog beter onderwijs

HENGELO - Goed onderwijs is belangrijk voor de positieve ontwikkeling van kind naar volwassene. En dit begint al heel vroeg; al vanaf de eerste lag leert een kind en doen ze nieuwe ervaringen op. Toch begint niet ieder kind met dezelfde basis aan de basisschool. Om álle Hengelose peuters de kans op goed onderwijs te bieden gaat de gemeente de voorschool verruimen.

Vroeger was er een heel duidelijk onderscheid tussen de peuterspeelzaal en de overstap naar de basisschool. Waar de peuterspeelzaal echt gericht was op spelen, ligt de nadruk bij de school al vrij vroeg op prestaties en mee kunnen komen met de groep. Kinderen kunnen echter al voor de basisschool een ontwikkelingsachterstand oplopen, waardoor ze met een achterstand zouden beginnen aan de basisschool. De voorschool is gericht op peuters van 2,5 tot 4 jaar om spelenderwijs te leren; nu nog twee dagdelen per week oftewel 5 uur. De voorscholen zijn veelal onderdeel van een basisschool, waardoor de overstap naar regulier onderwijs kleiner is. Peuters krijgen dan veel individuele begeleiding om eventuele achterstanden zoals een taalachterstand weg te werken.

Uitbreiding
De gemeente Hengelo wil per 1 januari 2020 de hoeveelheid uren voor de voorschool uitbreiden. Standaard krijgen peuters dan 8 uur voorschool per week aangeboden. Peuters met een achterstand in taal of andere ontwikkeling krijgen 16 uur voorschool aangeboden. Zo kunnen alle peuters een goede start maken op de basisschool. Met de verruiming loopt Hengelo ook vooruit op de wettelijke verplichting die in augustus 2020 in zal gaan. De gemeente zette de afgelopen jaren al veel in op de kwaliteit van de voorschool, waarbij zelfs extra strenge eisen gehanteerd worden ten opzichte van de landelijke eisen.

Groot belang
Wethouder Claudio Bruggink van Onderwijs benadrukt het grote belang van de voorschool. Alle kinderen profiteren hiervan en zeker peuters met achterstanden. Zo krijgen alle kinderen een goede basis voor hun toekomstige schoolloopbaan. De voorschool vervult ook een grote rol in het vroeg signaleren van eventuele achterstanden.