Afbeelding
Foto:

Bornschebeek besmet met e-coli bacterie

BORNE - Het water in de Bornschebeek is onlangs onderzocht nadat er meerdere meldingen binnenkwamen van zieke kinderen die op het Beekparkfestival waren geweest. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er geen botulisme in het water zit, zoals aanvankelijk werd gedacht, maar een e-coli bacterie vermoedelijk de boosdoener is.

Meerdere kinderen kregen na een bezoek aan het Beekparkfestival last van onder andere misselijkheid, braken en buikkrampen. Omdat rond dezelfde tijd ook een overleden meerkoet vanuit de Bornschebeek was binnengebracht door de dierenambulance, werd het water direct getest op de aanwezigheid van botulisme. Botulisme is een ziekte die veel slachtoffers kan maken onder dieren die in en rond het water leven. Toch werden er niet meer dode dieren aangetroffen en bleek het zuurstofgehalte in het water goed te noemen, iets dat juist niet duid op botulisme en het risico erg laag maakt. Verder onderzoek wees uit dat de kans op een e-coli bacterie in de Bornschebeek aannemelijker is. Dit past ook bij het ziektebeeld van de kinderen die na het festival ziek werden.

Gezuiverd water
De Bornschebeek heeft een hoger risico op de e-coli bacterie omdat het water afkomstig is uit de waterzuivering aan de Wegtersweg. Het gezuiverde water dat daar vandaan komt is afkomstig uit huishoudens en kan ondanks de zuivering nog wel de e-coli bacterie bevatten. Ondanks dat de Bornschebeek tijdens het festival is geïntegreerd in de activiteiten, wijst de gemeente erop dat het niet is aangemerkt als zwemwater.

Advies
De gemeente benadrukt dat de Bornschebeek niet geschikt is als zwemwater. Ondanks de hoge temperaturen luidt het advies dan ook om de beek niet voor dit doeleinde te gebruiken. Voor degene die ziek zijn geworden na een bezoek aan de beek is het algemene advies om genoeg te blijven drinken. Dit om uitdroging te voorkomen, iets dat op de loer ligt bij dit soort symptomen. Wie de situatie niet vertrouwt kan contact opnemen met een huisarts voor extra ondersteuning. De Bornse huisartsen zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de gebeurtenissen rond de Bornschebeek.