Afbeelding
Foto:

Meten is weten
in fietsstad Hengelo

HENGELO - Nederlanders zijn ware fietsfanaten. Uit cijfers van de Fietsersbond blijkt dat de gemiddelde Nederlander zo'n 880 kilometer per jaar fietst, verdeeld over zo'n 300 ritten. We gebruiken de fiets niet alleen voor woon-werkverkeer, maar ook bijvoorbeeld om te winkelen in de binnensteden. Dit laatste is momenteel onderwerp van een onderzoek door de gemeente.

Afgelopen week en deze week voert de gemeente namelijk een fietstelling uit in de binnenstad. Het onderzoek begon vorige week woensdag; van 09.00 tot 20.00 uur werden met de hand fietsen geteld in de binnenstad. Dit geeft een goed beeld van een 'gemiddelde' werkdag. Hierna telden de onderzoekers met de hand de fietsen op de vrijdagavond 7 juni van 23.00 tot 01.00 uur. Een piekmoment, aangezien dan relatief veel mensen uitgaan en dus de fiets pakken van en naar de gezellige horeca.

Label-onderzoek
Deze donderdag voert de gemeente het onderzoek op een wat andere manier uit; van 05.00 tot 16.30 uur worden geparkeerde fietsen voorzien van een geel label waar een uitleesbare chip in zit. Door deze labels te scannen kunnen de onderzoekers bepalen hoe lang een fiets op een specifieke plek staat. Via het label worden de fietsers ook opgeroepen om deel te nemen aan een enquête.

Dieper onderzoek
Met het onderzoek wil de gemeente niet alleen weten waar de fietsen staan, maar ook welke voorkeuren - bewust en onbewust - mensen wellicht hebben. Parkeert men juist graag in een bewaakte of onbewaakte stalling? Staan fietsen vaak binnen de fietsvakken of erbuiten? En hoe worden de oplaadpunten voor elektrische fietsen gebruikt? Daarnaast moet een diepere enquête ook inzichten opleveren over het fietsgedrag zelf. Het klinkt opmerkelijk, maar in Nederland Fietsland is eigenlijk maar weinig diepgaand onderzoek verricht naar het fietsgedrag. We weten dus wel dát mensen fietsen, maar niet zozeer met welk doel. Uiteindelijk moeten de cijfers en uitkomsten ook inzicht geven in de mogelijkheden om fietsen verder te stimuleren. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid, maar draagt ook direct bij aan een beter milieu én beter klimaat in de binnensteden.