Afbeelding
Foto:

Plan klaar voor Bataafse Kamp

HENGELO - De gemeente heeft eindelijk een goed plan voor invulling van de Bataafse Kamp. Het plan Bataafse+ kwam als beste uit de bus bij de verkoopprocedure van het pand Bataafse Kamp.

De gemeente besloot eind vorig jaar om het kenmerkende pand en het bijbehorende park Bataafse Kamp van de hand te doen. Maar men wilde het niet zómaar de markt op gooien. Potentiële kopers moesten wel met een gedegen visie op de proppen komen voor de ontwikkeling van het pand en park.

De plannen
De combinatie Nijhuis Bouw BV - HK2 diende een passend plan in wat de gemeente over wist te halen. Dit omvat een opknapbeurt voor het park en het omtoveren van het pand naar 38 woningen. Om dit mogelijk te maken zal het pand een grote renovatie ondergaan. Zo komen er grote raampartijen en balkons. Er moet straks voor een brede doelgroep kopers een woningen te vinden zijn. De 38 koopwoningen omvatten onder meer loftwoningen, maisonnettes, appartementen en penthouses bovenop het gebouw.

Duurzaam project
Het omtoveren van bestaande panden tot nieuwe woningen is een concept dat we steeds vaker zien, ook in Hengelo. Niet verrassend, want deze aanpak heeft veel voordelen. Zo worden vaak langdurig leegstaande panden aangepakt, wat verloedering tegen gaat. Bovendien is bouwen of renoveren op bestaande locaties wenselijker dan uitbreiden en nieuwbouw op andere plekken. De Bataafse Kamp is als voormalig schoolgebouw goed geschikt voor een andere invulling. De initiatiefnemers kwamen ook met een bijzonder duurzaam plan naast het hergebruiken van het pand zelf. Zo worden de nieuwe woningen aardgasvrij en ze zullen naar verwachting aangesloten worden op het lokale warmtenet. Bij het pand komen ook minimaal 40 parkeerplekken om de parkeerbehoefte van bewoners te voorzien. Ook het aangrenzende park zal meegenomen worden in de plannen. Dit moet weer een prachtige entree naar de binnenstad worden. Zo komt er aantrekkelijke nieuwe beplanting die ook nog eens insect- en vogelvriendelijk moet zijn. Bezoekers kunnen uitrusten en genieten van de omgeving op enkele lange banken.