Hengelo sluit 2018 gezond af dankzij meevallers

HENGELO - Goed nieuws in Hengelo: de gemeente sluit dankzij meevallers en net financieel beleid 2018 af met een mooie meevaller. De gemeente kan ongeveer 4,5 miljoen euro toevoegen aan de algemene reserve.

Naast de begroting over het komende jaar is de jaarrekening over het voorgaande jaar een belangrijke financiële graadmeter voor de gemeente. Het geeft aan of de verwachtingen in de begroting enigszins klopten, maar ook de balans na de diverse meevaller en tegenvallers die onverwacht op hun pad komen.

Veel in de planning
Het college van Burgemeester en Wethouders is blij met de behaalde resultaten in 2018, zowel op inhoudelijk als financieel vlak. Zoals vaste lezers weten investeert de gemeente momenteel veel in onder meer de binnenstad. Verder werden besluiten genomen en investeringen gedaan op het gebied van een gezamenlijk Twents poppodium, de fietssnelweg F35, het omgekeerd inzamelen van afval en het omtoveren van De Nijverheid naar een aardgasvrije wijk.

Gematigd optimisme
Toch maakt financieel wethouder Mariska ten Heuw wel een kanttekening bij het optimisme: het positieve resultaat is te danken aan eenmalige meevallers die de komende jaren dus wegvallen. Ook kampt Hengelo net als veel andere gemeenten met financiële uitdagingen op korte en lange termijn als gevolg van de toegenomen taken en alsmaar stijgende kosten binnen het sociaal domein. Met name dit laatste is een aspect waar de gemeente relatief weinig invloed op heeft. Inwoners hebben immers recht op zorg, óók wanneer het budget in de knel komt. Er moeten dan ook concrete keuzes gemaakt worden wil Hengelo ook in de toekomst zwarte in plaats van rode cijfers blijven schrijven.

Kavelverkoop
De gemeente Hengelo behaalde het nette resultaat ook dankzij de kavelverkoop. Zo wist de gemeente in totaal voor 13,5 miljoen euro aan woningbouwkavels te verkopen. En nog eens 9,1 miljoen euro aan bedrijfskavels. Daarnaast is in het Bedrijvenpark XL, waar de gemeente in participeert, in totaal 8,5 miljoen euro aan opbrengsten gerealiseerd.