Afbeelding
Foto:

Huurverlaging nog relatief onbekend bij veel Hengeloërs

HENGELO - De huurprijzen stijgen landelijk nog steeds door. Krapte op de woningmarkt zorgt ervoor dat mensen langer in een huurwoning blijven, maar de alsmaar stijgende prijzen maken ook dit een uitdaging. Zeker voor Hengeloƫrs met een klein inkomen. Slechts weinigen zijn echter bekend met de mogelijkheden om een huurbevriezing of zelfs huurverlaging te krijgen.

De gemeente Hengelo hecht een grote waarde aan de beschikbaarheid van voldoende, maar vooral ook betaalbare woonruimte voor alle Hengeloƫrs. De gemeente maakt daarom geregeld afspraken met woningcorporatie Welbions, zoals het Sociaal Huurakkoord. Hierin staan de mogelijkheden om een lagere huur te krijgen.

Ook voor u?
Het zou goed kunnen dat u in aanmerking komt voor een bevriezing of huurverlaging, hoewel er wel enkele voorwaarden zijn. Huurders van Welbions die een regulier huurcontract hebben en meer dan 720,42 euro aan huur betalen komen in aanmerking voor verlaging wanneer zij een laag inkomen hebben. In deze context gaat het dan om een inkomen dat laag genoeg is om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Of u deze huurtoeslag ook daadwerkelijk krijgt maakt niet uit in dit geval. Huren van boven de 720,42 euro zijn niet altijd vrije sector, zoals de misvatting vaak is. Er zijn ook wel degelijk sociale huurwoningen waar huurders meer betalen. Dit kan komen door bijvoorbeeld huurverhogingen boven de inflatie of extra huurverhogingen voor middeninkomens of bij lange woonduur.

Aanvragen
Twee groepen huurders kunnen een aanvraag doen voor bevriezing of verlaging; als eerste huishoudens met een laag inkomen en een huur boven de 607,46 voor 1- en 2 persoonshuishoudens / 651,03 euro voor huishoudens met 3 of meer personen. De tweede groep: huishoudens met een inkomen dat te hoog is voor huurtoeslag, maar lager dan 38.035 euro per jaar, met een huur boven de 720,42 euro. Het aanvragen van de huurverlaging of huurbevriezing voor dit jaar kan door middel van een brief aan Welbions. Een voorbeeldbrief is te vinden op www.woonbond.nl/ hier staan ook de specifieke voorwaarden om in aanmerking te komen.