Afbeelding
Foto: TICHELAARFOTOGRAFIE

Ontroerende filmportretten over herstel en levenskracht

BORNE - Minikronieken toont op 19 mei in Kulturhus Borne de tweede serie films met het thema ‘Regisseur in je nieuwe wereld’, gemaakt door Twentenaren uit diverse landen van herkomst.


Minikronieken zijn korte documentaires met levensverhalen, die tonen hoe mensen de kracht vinden om, ieder op hun eigen unieke manier, de uitdagingen in hun leven te overwinnen. Zo vertelt de Koerdische Razi hoe hij opgroeide in een kamp in het Irak van Saddam Hoessein, en diep respect kreeg voor de moeders die vochten tegen honger en uitputting. En het levensverhaal van Max, dat wordt verteld door zijn moeder Claudia, is een pleidooi voor meer begrip voor autisme en Asperger.

Nieuwkomers
De makers en de vertellers van deze serie zijn zowel Nederlanders als nieuwkomers. De nieuwkomers komen uit het Midden Oosten en Afrika: Yemen, Ethiopië, Eritrea, Syrië, Irak, Iran, Verenigde Arabische Emiraten, Turkije, Kenia, Soedan. De meesten zijn gevlucht uit hun land. Het doel van dit project is ontmoeting en meer begrip tussen mensen uit verschillende culturen. Daarnaast geeft het alle deelnemers de kans om hun sociale netwerk uit te breiden en, voor de nieuwkomers in het bijzonder, hun Nederlandse taalvaardigheid te vergroten.

Samenwerking
Minikronieken is een initiatief van filmmaker en sociaal ondernemer Masja de Roy. Sinds 2014 produceert zij series filmportretten met telkens nieuwe cursisten en nieuwe thema’s. Het project ‘Regisseur in je nieuwe wereld’ is een samenwerking met Stichting Nieuwe Twentse Kunst, Videoclub Borne, Bibliotheek Hengelo, AZC Almelo, burgerinitiatief ‘Welkom in Hengelo’ en wordt mede mogelijk gemaakt door: Provincie Overijssel, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabofonds Centraal Twente, Lokaal Fonds Hengelo, Kansfonds, gemeente Borne, Stichting de Houtmaat en Stichting Groothuis Fonds.

Programma
Het programma met beschrijvingen en teasers van alle films is te vinden op de website https://minikronieken.nl/premiere-19-mei/Info: minikronieken.nl
Foto: Tichelaar Fotografie