Afbeelding
Foto:

We herdenken en we vieren

HENGELO - De Nationale Herdenking was oorspronkelijk bedoeld om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Een belangrijk moment om stil te staan bij wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.

Op de website van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies staan vele cijfers over WOII. Zo staat er vermeld dat er ongeveer 102.000 personen slachtoffer zijn geworden van de Jodenvervolging. Mensen die gedood zijn om wat ze waren, zonder enige andere reden. Tegenwoordig gebeurt dat nog steeds en dus blijft het belangrijk om er steeds bij stil te blijven staan. Op 4 mei worden deze slachtoffers tijdens de twee minuten stilte herdacht. En niet alleen zij, maar op 4 mei worden allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties herdacht.

Alternatieve route
Vanwege werkzaamheden aan de Langestraat zal de route voor de stille tocht op zaterdag 4 mei iets anders zijn dan die van voorgaande jaren. Toch kunnen inwoners ook dit jaar de herdenkingsceremonie bijwonen bij het monument aan het Burgemeester Jansenplein. De stille tocht zal zoals gewoonlijk vanaf het Bevrijdingslaantje beginnen, maar leidt nu via een omweg naar het plein met het monument. De stoet trekt om 19.30 uur vanaf het laantje via de Deldenerstraat, Pastoriestraat, Marktstraat, Brinkstraat, Wemenstraat en het Kloosterhof naar het Burgemeester Jansenplein. Hier wordt om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden, waarna het Wilhelmus wordt gespeeld en er kransen worden gelegd bij het monument. Aansluitend wordt om 20.20 een herdenkingsbijeenkomst gehouden in de nabijgelegen Lambertusbasiliek.

Bevrijdingsdag
Net zo traditiegetrouw is dat we een dag later, op 5 mei, vieren dat Nederland bevrijd werd. Dit wordt gevierd met bevrijdingsfestivals in het hele land, waaronder Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle, met spetterende optredens van onder andere Maan, Ilse de Lange en De Jeugd van Tegenwoordig. De toegang is gratis.