Afbeelding
Foto:

Kentekenplaat foetsie: wat nu?

TWENTE - Je loopt naar de auto en er valt iets op... een kentekenplaat ontbreekt. Is hij er af gevallen of misschien wel gestolen? Het is goed mogelijk: criminelen maken dankbaar gebruik van de platen voor hun criminele activiteiten. Wat moet je doen in zo'n geval?

Wanneer één kentekenplaat weg is, kan het ook gebeurd zijn bij een ongelukje waar u zelf misschien niets van hebt gemerkt. Bijvoorbeeld een tik tegen een paaltje, of in de wasstraat. Het loont om te kijken of uw plaat wellicht ergens is gevonden.

Aangifte
Wanneer uw plaat niet meer te vinden is of er twee ontbreken is het verstandig om aangifte te doen bij de politie. Dit is niet verplicht, maar het is wel het advies van de RDW. Wanneer iemand dan iets crimineel doet met uw kentekenplaten staat u sterker in de bewijsvoering. Het is belangrijk om de platen dan zo snel mogelijk te vervangen; rijden zonder kentekenplaat mag nadrukkelijk niet.

Boetes: en dan?
Wanneer u toch boetes ontvangt die overduidelijk niet door u veroorzaakt zijn is het belangrijk om bezwaar te maken tegen de boete of rekening. U kunt de foto van uw overtreding opvragen bij het CJIB, wat hopelijk aantoont dat het niet uw voertuig is. Ook kunt u met de aangifte van de politie en bewijzen van misbruik een nieuw kentekenbewijs en nieuw kenteken aanvragen bij de RDW. Als het misbruik aangetoond is, kunt u nieuwe platen aanschaffen. Onder meer de ANWB en Bovag adviseren om de kentekenplaat extra goed vast te zetten, bijvoorbeeld met popnagels of extra schroeven. Platen in een kunststof houder zijn namelijk makkelijk te stelen door dieven.