Afbeelding
Foto:

Update uw kaartmateriaal

TWENTE - De vakantieperiode staat weer voor de deur. Zeker voor de automobilist die wat verder weg gaat, is een navigatiesysteem tegenwoordig erg belangrijk. Deze kan u goed helpen om uw weg te vinden naar een mooie vakantiebestemming. Maar... hij kan u óók juist de verkeerde kant op wijzen.

Veel mensen kopen een auto met navigatiesysteem of een los navigatiesysteem en blijven dit gebruiken zonder het kaartmateriaal te updaten. Dit is jammer, want hiermee loopt u toch wel een zeker risico qua navigatieperikelen. Denk u eens in hoeveel werkzaamheden wel niet verricht worden aan de Nederlandse wegen. Hetzelfde werk gebeurt ook onderweg naar uw vakantiebestemming. HIerdoor kan kaartmateriaal niet altijd meer actueel zijn; wegen zijn afgesloten, verlegd of er zijn misschien zelfs wel nieuwe wegen bijgelegd sinds uw kaartmateriaal uitgegeven is.

Investering
Voor veel fabrikanten geldt dat u gedurende een periode na aanschaf gratis aanspraak kunt maken op updates van uw kaartmateriaal. Het is dan ook verstandig om dit bij te houden; vaak moet u later namelijk betalen voor het actueel houden van kaarten. Sommige fabrikanten zoals TomTom bieden daarom ook een vaste updateservice aan, waarbij u vier keer per jaar nieuwe kaartupdates kunt installeren. Het updaten van kaartmateriaal is niet alleen goed qua de veranderende wegen, ook andere verkeersregels en bijvoorbeeld snelheidsbeperkingen veranderen continu. Daarnaast is de toevoeging en actualisatie van 'points of interest' handig. Vergeet natuurlijk ook uw fysieke wegenkaarten niet; deze zijn absoluut onmisbaar wanneer er onverhoopt toch iets mis gaat met uw navigatiesysteem.

Eén is geen
Vanuit de Scouting kennen veel mensen nog wel fenomeen 'altijd voorbereid zijn'. Net zoals menig padvinder altijd een kompas bij zich heeft, is ook een fysieke kaart of - modern - kaartmateriaal op uw telefoon een goede manier om toch voorbereid te zijn op eventuele problemen.