Afbeelding
Foto:

Fastned naar de beurs voor meer investeringsruimte

DEVENTER - Het bedrijf Fastned gaat naar de beurs. Hoewel aandelen en beursnieuws doorgaans niet zo spannend zijn, is het toch goed nieuws voor de automobilist: dit bedrijf specialiseert namelijk in de plaatsing van snellaadstations voor elektrisch rijden.


Het bedrijf heeft al een beursnotering op de 'alternatieve' Nxchange, maar de ambitie is nu om dit jaar een notering aan de Euronext te krijgen. Hiermee zijn de aandelen ook voor het brede publiek te koop. Met het verkopen van aandelen krijgt het bedrijf een belangrijke financiƫle injectie. Dit geld is ook echt nodig om de komende jaren nog meer snellaadstations in heel Europa aan te kunnen leggen. Op dit moment beschikt Fastned over 91 snellaadstations in ons land en in Duitsland. Er liggen ook al plannen voor stations in andere landen, waaronder Frankrijk en Belgiƫ.

Uitdaging
De groei van elektrisch rijden was groot de afgelopen jaren, waardoor ook het klantenbestand van Fastned fiks groeide. Het bedrijf moest hierdoor wel leningen aangaan om te kunnen investeren. Een beursgang is uiteraard een uitdaging op zich, aangezien je hiermee ook een stukje controle over je eigen bedrijf uit handen geeft. Maar het is een uitdaging die Fastned graag aan lijkt te gaan. Volgens een interview van RTL Z met directeur Michiel Langezaal verwacht het bedrijf een snelle omzetstijging wanneer 1 tot 1,5 procent van de auto's elektrisch is.

De toekomst
De groeiende populariteit van elektrisch rijden biedt dus mooie kansen voor dit Nederlandse bedrijf, hoewel uiteraard ook anderen deze trend zien en hier op in willen spelen. Zo verloor Fastned in januari vorig jaar een rechtzaak, waardoor ook anderen laadpalen mogen plaatsen op locaties waar Fastned vergunningen voor heeft gekregen. Zo is ook het bedrijf MisterGreen bezig om snellaadstations te plaatsen. Verder zijn ook overheden en bedrijven steeds actiever om op eigen gelegenheid en kosten laadpalen aan te leggen in de steden en kernen. Hoe de toekomst van het snellaad-bedrijfsmodel er ook uit komt te zien: de elektrisch rijders van de toekomst hoeven waarschijnlijk niet ver te zoeken naar een laadpunt.