Afbeelding
Foto:

Zomers genieten in uw eigen zwembad?

TWENTE - Afgelopen zomer was het zweten geblazen. Met de recordbrekende temperaturen was het voor veel Twentenaren een uitdaging om verkoeling te vinden. Wie wat meer ruimte heeft in de achtertuin kan overwegen om een bovengronds- of zelfs professioneel aangelegd zwembad te laten installeren. Waar moeten we dan zoal aan denken?

Zwemmen is niet alleen een mooie manier om voor verkoeling te zorgen, het is ook nog eens erg gezond. Voor de liefhebber die zowel wil zwemmen als ook nog wat wil werken aan zijn cardio, kan een bad met ingebouwde stroming een ware uitkomst zijn.

Bovengronds bad
Bovengrondse zwembaden zijn er in veel soorten, maten en prijsstellingen. Het voordeel van een bovengronds bad is dat u het gemakkelijk op kunt zetten op een vrije ruimte, zonder graafwerkzaamheden of een vergunning. Veel van deze baden zijn relatief makkelijk op te zetten en af te bouwen, maar veel eigenaren laten ze liever permanent staan. Het nadeel is wel dat zij een kortere levensduur hebben ten opzichte van een bouwkundig zwembad, dat ze goed zichtbaar zijn in de tuin en veel warmte verliezen door wanden.

Bouwkundig bad
Wie een tuin heeft van het grotere formaat én bereid is een wat grotere investering te doen kan kiezen voor een bouwkundig zwembad in de grond. Relatief duur qua plaatsing door het graafwerk en het is een aardige klus om een betonnen bad prefab aangeleverd te krijgen. Belangrijk aspect is ook dat u voor de aanleg van een bad van meer dan dertig vierkante meter oppervlakte - klinkt groot, is klein - een vergunning nodig hebt. Een ondergronds bad is wel een investering die meerwaarde geeft bij de eventuele verkoop van het huis. Koop een bad wel met het oog op langer woongenot: een betonzwembad heeft minimaal tien jaar garantie en een kunststof monoblock bad tot wel 30 jaar.

Sportieve uitdaging
Zowel boven- als ondergrondse baden zijn ook leverbaar met leuke extra's tegenwoordig. Zo kunt u ook kiezen voor een bad met een ingebouwde stroming. Deze zogenaamde 'oneindige zwembaden' laten u baantjes trekken op een relatief kleine oppervlakte; de stroming zorgt dat u op uw plek midden in het bad blijft. Voordeel van zo'n bad is dat het relatief klein kan zijn; tot wel 2 bij 4 meter. Niet zo praktisch als je met de hele familie in het buitenzwembad wil, maar het biedt wel mogelijkheden voor de kleinere tuin en sportieve zwemmer. Deze variant van baden is ook binnen te plaatsen.