Afbeelding
Foto:

Nog betere ondersteuning voor jongeren in Hengelo

HENGELO - De gemeente Hengelo wil jongeren nog beter ondersteunen bij het volwassen worden. De gemeente werkt hiervoor samen met veel organisaties om zo tot een goed toekomstplan te komen.

De gemeente richt zich als met het toekomstplan op jongeren tussen de 16 en 23 jaar die al een vorm van professionele ondersteuning krijgen op het gebied van wonen, school, werk en vrije tijd, financiën, welzijn en gezondheid. Het is dus een groep waar de gemeente en instanties al enigszins bekend mee zijn en die naar verwachting nog wat steun zouden kunnen gebruiken. Het plan begint dan bij 16 jaar, om zo te voorkomen dat jongeren te laat worden voorbereid op het volwassen worden, met alle gevolgen van dien. Er zit in principe geen harde eindtijd aan het toekomstplan; de ondersteuning blijft zolang het nodig is.

Uitdagingen
Voor jongeren die uiteenlopende problemen hebben is het volwassen worden een moeilijke tijd. BIjvoorbeeld wanneer zij van pleegzorg of vanuit een jeugdzorginstelling naar een eigen woning willen maar niet weten hoe zij moeten beginnen. Gevoelens van hopeloosheid liggen dan op de loer. Tot hun 18e mogen de jongeren immers nog veel niet, daarna krijgen ze ineens alle vrijheid én alle verantwoordelijkheid. Er is een groep waarbij dit niet goed werkt.

Het plan
Een toekomstplan moet aansluiten bij de dromen en motivatie van de jongeren, maar ook bij de realiteit. Het plan omvat een breed scala aan punten waar ondersteuning mogelijk is, zoals voor wonen, school, werk, een sociaal netwerk en gezondheid. Hulpverleners werken dan samen met de jongere en hun omgeving om tot een goed plan te komen voor zelfstandigheid. Dit vergt weliswaar veel inzet van de hulpinstanties, maar de moeite verdient zich terug wanneer jongeren als volwassenen goed functioneren. Immers, problemen kunnen zich snel opstapelen waardoor de kosten voor de samenleving hoger zijn - en de gevolgen voor de jongvolwassene ingrijpender. Directeur Ruud Brinkman van Jarabee is dan ook blij met deze insteek op maatwerk en een bredere leeftijdsgroep. Eerder eindigde hun betrokkenheid namelijk bij 18 jaar, terwijl hulp dan vaak nog nodig is.