Afbeelding
Foto:

Neemt de waterpijp Hengelo over?

HENGELO - Shishalounges, plekken waar mensen onder andere de waterpijp kunnen roken, zijn sterk in opkomst in de binnenstad van Hengelo. En hoewel er veel liefhebbers zijn, is niet iedereen hier positief over gestemd. De VVD Hengelo heeft bezorgdheid geuit over deze trend.

Overal in Nederland winnen shishalounges aan terrein. Er komen er steeds meer en er zijn toenemende berichten van overlast zoals van hangjongeren of parkeeroverlast vlakbij de lounges.VVD fractievoorzitter Onno Fiechter benadrukt dat hij geen meldingen van overlast over de Hengelose lounges heeft ontvangen. Toch stelt hij kritische vragen over de lounges aan het college van B & W. Zo wil hij graag weten hoe veel shishalounges Hengelo eigenlijk telt en of de gemeente op de hoogte is van wat er zich afspeelt in de lounges.

Criminele activiteiten
In een shishalounge kan men waterpijp roken, maar berichten over overlast in andere delen van het land melden ook dat de lounges broeinesten zijn van criminele activiteiten. Er heerst enige onbekendheid over de lounges en wat er precies gebeurt naast het roken van de waterpijp. Hoewel er geen meldingen zijn ontvangen, heeft men wel vraagtekens bij de lounges in Hengelo. Het toerisme dat deze lounges graag bezoekt is in Hengelo niet sterk vertegenwoordigd, waardoor het niet storm loopt bij de panden. Toch lijken ze zich staande te houden in de binnenstad van Hengelo. Hiermee rijst de vraag hoe de lounges aan hun inkomsten komen en of er ook in dit deel van het land sprake is van criminele activiteiten.

Geen toezicht
Een ander punt dat steekt is dat er amper toezicht is op shishalounges. Waar horecagelegenheden zich aan strenge regels moeten houden, met kans op een flinke boete bij het overtreding van die regels, is er vaak geen sprake van zulke handhaving voor shishalounges. Exacte cijfers over shishalounges en overlast in Nederland zijn dan ook moeilijk te vinden omdat lang niet elke gemeente ze als aparte categorie bestempeld. In de grote steden in Nederland lijkt wel degelijk sprake van overlast rond shishalounges. De meest gehoorde klachten gaan over geur- en geluidsoverlast, drugshandel en brandstichting. Ook zijn er de laatste jaren meerdere meldingen geweest van geweldsincidenten in en rondom shishalounges in Nederland. Doordat cijfers ontbreken is echter niet na te gaan of dit percentage hoger ligt dan bij andere horecagelegenheden.

Verslavend
Een ander discussiepunt is de gezondheidsgevolgen van waterpijp roken. Waar roken steeds meer wordt geweerd uit horeca en er zelfs een algeheel rookverbod aan komt voor deze gelegenheden, kent het roken van een waterpijp ook risico's. De waterpijp wordt zelfs ongezonder geacht dan de sigaret, omdat je meer rook binnenkrijgt met vaak dezelfde schadelijke stoffen, onder ander nicotine en koolstofmonoxide. Waterpijp met nicotine is tevens net zo verslavend als sigaretten roken. De waterpijp is dus helaas niet het gezonde alternatief, zoals soms gedacht wordt.