Afbeelding
Foto:

De natuur ontwaakt

TWENTE - De natuur ontwaakt dit jaar vroeg en dat betekent ook dat de trek van amfibieën eerder op gang komt dan gebruikelijk. De eerste kleine watersalamanders zijn inmiddels al overgezet.

Door de werkgroep Paddentrek Hengelo wordt aandacht gevraagd voor de paddentrek. De komende weken zijn vrijwilligers van de werkgroep vele avonden tussen 18.30 uur en 22.30 uur bezig met het overzetten van duizenden amfibieën.

Bescherming
Bescherming van alle dieren is onmogelijk. Om te voorkomen dat amfibieën enig risico lopen, zou er een permanente afrastering noodzakelijk zijn bij wegen, maar dat werkt weer belemmerend voor kleine zoogdieren. Vandaar dat na de paddentrek gedeeltes van de geleiding verwijderd worden en deze worden in het voorjaar, voordat de paddentrek begint, weer gesloten. De vrijwilligers van de werkgroep zijn dan druk met het overzetten van amfibieën in diverse gebieden: Waterpark het Genseler, aan de Vechtlaan in de Vikkerhoek, retentiegebied het Woolde, in en rondom het Weusthagpark, op de fietssnelweg tussen Hengelo en Borne en op de fietssnelweg tussen Hengelo en Enschede. Het Kristalbad.

Begrip
Dat weggebruikers begrip hebben voor de situatie is van groot belang. De padden, kikkers en salamanders zijn koudbloedige dieren die zich graag tijdens het vroege voorjaar opwarmen aan het asfalt dat 's avonds enkele graden warmer is dan de omgeving. Als een fietser of erger een automobilist over deze weg met een te hoge snelheid rijdt, worden deze dieren door de zuigkracht meegetrokken en tuimelen dan vaak over het ruwe asfalt, hetgeen de nodige schaafwonden oplevert. Een amfibie met een beschadigde huid is bijna altijd ten dode opgeschreven.

Vrijwilligers
Ieder jaar is er weer behoefte aan nieuwe vrijwilligers. Deze worden goed op weg geholpen door de ervaren krachten. De werkgroep beschikt beschikt over de benodigde materialen, een groot aantal zaklampen, de nodige veiligheidshesjes met eigen logo en vele opvangemmers. Deze materialen kunnen de vrijwilligers in bruikleen krijgen tijdens de paddentrek. Ook iets voor u om amfibieën te helpen bij het oversteken tijdens de amfibieëntrek? Meer informatie is te vinden op www.paddentrekhengelo.nl en vragen stellen kan via het contactformulier.