Afbeelding
Foto:

Hengelo straks een stukje schoner met Opschoondag

HENGELO - Een beter milieu begint bij jezelf; zo ging de ooit zo bekende slogan. Hetzelfde gaat ook op voor een opgeruimde openbare ruimte. We willen allemaal graag dat Hengelo mooi schoon is, maar dan moeten we samen wél wat verantwoordelijkheid nemen.

Wie zijn of haar ogen eens goed de kost geeft, ziet dat er ook in en om Hengelo best nog wat zwerfafval op straat ligt. Gelukkig zijn er ieder jaar al diverse initiatieven om dit op te ruimen. Zo moedigt de gemeente Hengelo inwoners aan om komende maand op 23 maart mee te doen met de Hengelose Opschoondag.

Opschoondag
De landelijke Opschoondag werd in het leven geroepen om buurtbewoners actief te maken om gezamenlijk eens hun buurt schoon te maken. Natuurlijk is iedereen zelf verantwoordelijk om zijn of haar afval op te ruimen, maar wanneer mensen dit niet doen is laten liggen ook geen optie. Het is weliswaar niet úw afval dat u opruimt, maar mens, dier en natuur zijn zeker dankbaar dat u het wél opruimt. Zwerfafval is namelijk ook één van de grootste ergernissen in ons land. Naast dat het straten een lelijke aanblik geeft, is bepaald afval ook gevaarlijk voor dieren en schadelijk voor de natuur. De natuur kan veel afval niet afbreken of het duurt heel lang. Zo is een bananenschil in zo'n 2 tot 5 weken afgebroken, een appelkern in ongeveer 2 maanden, het filter van een sigaret duurt zo'n 5 jaar en een plastic tasje 20 jaar om af te breken.

Bewustwording
De Opschoondag heeft dan ook als belangrijkste doel om een stukje bewustwording te kweken en een goed voorbeeld te geven. Een opgeruimde buurt nodigt namelijk uit om dit schoon te houden, maar de opruimactie zelf zet ook mensen aan het denken over hun eigen gedrag. Landelijk worden dan ook veel activiteiten gehouden met dit thema.

Doe mee
Wie zelf een opruimactie wil houden kan deze aanmelden via www.supportervanschoon.nl. Hier is ook te zien of er al een actie in de buurt gepland is. Acties kunnen ook voor een andere dag dan 23 maart aangemeld worden. De gemeente kan dit dan weer ondersteunen, bijvoorbeeld door het uitlenen van hesjes en knijpers of afvoeren van het afval.