Afbeelding
Foto:

Retouren onder de loep

RIJSSEN - Wat is er nu makkelijker dan online bestellen? Niets! Een druk op de knop en een pakketje kan verwacht worden.

Webshops willen klanten graag zoveel mogelijk laten bestellen om de omzet en winst te vergroten. Boven een bepaald bedrag worden er bijvoorbeeld geen verzendkosten in rekening gebracht en retourneren is eveneens vaak gratis. Vooral bij kleding worden er vaak meerdere stuks besteld om vervolgens een deel retour te sturen. Laatst werd er landelijke aandacht gevraagd door onder andere de NOS voor het retourbeleid van webshops. Interessant om het algemene beleid te vergelijken met dat van de Rijssense webwinkel Sans-online.nl.

De keerzijde
Een vervoerder moet ingeschakeld worden voor het halen en brengen van goederen en dit levert kosten op voor een ondernemer. Dit is niet alleen een financiële belasting, maar ook een belasting voor het milieu. Verder worden retourzendingen in lang niet alle gevallen door ondernemers weer opnieuw gebruikt, maar ze worden afgedankt. Het sorteren en controleren van producten is een tijdrovende en arbeidsintensieve klus en duurder dan het afdanken ervan. Bij de afweging tussen kosten en duurzaamheid wint vaak de eerste. Het verrekenen van deze kosten in de prijs zou een mogelijkheid zijn,, maar wanneer de concurrentie dat niet doet en lagere prijzen hanteert, kopen klanten daar. Hoe kan een ondernemer daar nu de juiste keuze maken?

Ondernemer van nu
Sans-online.nl is 10 jaar geleden gestart als experiment naast de fysieke winkel in Rijssen. Inmiddels is Sans-online.nl uitgegroeid tot één van de belangrijkste webwinkels op kledinggebied in Nederland. Dit door goed te luisteren naar klanten. Er wordt hard gewerkt aan verbetering van de webwinkel door ook steeds meer artikelinformatie te vermelden. Echter groeit jaar na jaar het aantal geretourneerde producten. Sans-online.nl ziet hiervan de belasting op bedrijfsvoering en milieu en gaat daardoor een minder populaire verandering doorvoeren. Artikelen retoursturen is nog steeds mogelijk, maar er worden wel retourkosten in rekening gebracht. Per retourzending moet € 2,95 betaald worden. Sans-online.nl wil hiermee niet de klant ontmoedigen om online te bestellen, maar er wel op aandringen om met beleid te bestellen.