Afbeelding
Foto:

Geef pollen geen kans!

TWENTE - "Pollen-horror in aantocht!", kopten de media aan het begin van het vorige pollenseizoen. En inderdaad; wie vatbaar is voor hooikoorts had vorig jaar geen fijne tijd. Ook nu lijkt het pollenseizoen vroeg op gang te komen. Met diverse opties kunt u ervoor zorgen dat pollen zoveel mogelijk buiten de deur blijven.

Aan blootstelling buiten kunnen we niet zoveel doen, maar in je eigen huis zijn zeker wat maatregelen te nemen om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Horren
Het is belangrijk om de woning altijd goed te luchten en op ieder moment van het jaar. Ook in het pollenseizoen is het belangrijk om de ramen open te hebben voor een goed binnenklimaat. Maar ja, de pollen... Wie toch wil genieten van open ramen voor een goed binnenklimaat zónder de longen uit het lijf te hoesten kan ook speciale pollenhorren laten plaatsen. De 'reguliere' insectenhorren stoppen al een deel van de pollen, maar voor het beste resultaat kiest u voor specifiek pollenwerend gaas - een Nederlandse uitvinding, toevallig - dat 99 procent van de pollen stopt. Pollenwerend gaas is namelijk extra fijn, waardoor het iets minder luchtdoorlatend is, maar wel alle pollen buiten de deur kan houden.

Aandachtspunt
Er is echter wel een belangrijke MAAR: de horren houden pollen vast. Wanneer u de horren weer oprolt kunnen pollen in en door het gaas gedrukt worden, waardoor ze juist in de woning kunnen komen. Dit is geen probleem wanneer u de horren langer omlaag laat of af en toe af zou nemen.

Filter
Naast de horren zijn luchtreinigers ook handig om pollen uit uw woning te halen. Het is belangrijk om het verschil te weten tussen de diverse filter-opties. Zo werkt een luchtreiniger op basis van ionisatie het beste bij drogere lucht, terwijl een HEPA-filter het beste werkt bij meer vochtige lucht. Ionisatiefilters halen bacteriën, fijnstof, tabaksrook, micro-organismen en dus ook pollen uit de lucht, door middel van elektrisch geladen plaatjes waar de deeltjes op neerslaan. Dit werkt het beste in een droge omgeving; bij vochtige ruimtes is een HEPA-filter effectiever. Deze zijn er ook in diverse filter-sterktes.

Gedrag
Andere factoren om pollen buiten de deur te houden of in ieder geval de overlast te beperken zijn een stukje gedrag. Zo is het verstandig om binnendeuren in de woning zoveel mogelijk dicht te laten. U kunt immers pollengaas in de woonkamer hebben, maar wanneer de voordeur open gaat komen ze toch in de woning terecht als de deuren open staan.