Afbeelding
Foto:

Van simpele klok naar verbonden planner

TWENTE - Buiten de liefhebbers dragen steeds minder mensen een horloge. De tijd is immers altijd bij de hand op de smartphone. Maar ondanks dit gegeven is tóch nog in menig interieur een echte klok te vinden. En ook op het gebied van klok-functionaliteit staat de tijd zeker niet stil...

In vroeger tijden was de huisklok met name een functioneel item. Een polshorloge was immers lang niet voor iedereen bereikbaar en de tijd was niet zoals nu zichtbaar op ieder elektronisch apparaat. Een klok in huis zorgde dat moeder op tijd de piepers op het vuur zette, vaders op tijd naar zijn werk kon en de kinderen niet te laat kwamen op school. Anno 2019 is de keuze voor een klok in je interieur er vooral een van design; een manier om een wel erg kale muur op te vrolijken.

Veel keuze
Wie eens rondkijkt in de woonwinkels of webwinkels komt al snel tot de conclusie dat er voor ieder interieur wel iets passends te vinden is. Dankzij het internet zijn er ook veel specialisten te vinden die klokken aanbieden die nét iets anders zijn. Bijvoorbeeld vintage scheepsklokken van Seiko die eerder vrachtschepen sierden of antieke NS-stationsklokken voor aan de muur. Het 'upcyclen' van dit soort oude items is niet alleen een leuke manier om iets bijzonders in je interieur te hebben, maar het is ook goed voor het milieu. Of je met zo'n antieke NS-klok echter op tijd gaat komen blijft dan de vraag.... Naast de traditionele klok op batterij die je met de hand op tijd moet zetten zijn er ook steeds meer zendergestuurde klokken te koop. Dit bespaart weer wat frustratie wanneer we bij de zomer- en wintertijdwissel de klok moeten verzetten.

Meer verbonden
Voor wie een traditionele klok echter veel te gewoontjes is, zijn er ook een groeiend aantal slimme klokken te koop. Zo is al een tijdje de Glance klok op de markt; deze kan dankzij een Bluetooth-verbinding allerlei gegevens tonen van de smartphone. Zo kan de wandklok ook dienen als alarm, timer, hij geeft een actueel weerbericht voor uw locatie en door een koppeling met de Google of iOS kalender zijn ook afspraken hier op te zien. De klok loopt op een interne accu die zo'n vijf dagen mee gaat, dus een stopcontact in de buurt is geen overbodige luxe. De klok is echter niet goedkoop; zo'n 200 euro. Er zijn diverse verbonden klokken te koop tegenwoordig, zoals de LaMetric Time en Divoom Timebox; deze laatste zit rond een gunstiger 70 euro.

Geheugensteuntje
Er zijn ook steeds meer hulpmiddelen op de markt die gericht zijn op de groeiende groep senioren in ons land. Zo is het helaas een gegeven dat er steeds meer mensen met dementie zijn, die langer zelfstandig blijven wonen. Een apparaat zoals de Bbrain klok - ook 200 euro - kan hen dan helpen met het dagritme. De klok geeft niet alleen de datum en tijd weer, maar ook eventuele afspraken of geplande items. En: de klok is door de familie bij te houden. De Bbrain Family G2 klok spreekt ook zelf berichten uit, wat handig is wanneer lezen moeilijker gaat.