Afbeelding
Foto:

Maak melding van mogelijke hennepkwekerij in Hengelo

HENGELO - De gemeente Hengelo moedigt inwoners aan om melding te maken van verdachte situaties in hun eigen buurt. Met name wanneer mensen het vermoeden hebben van een wietkwekerij of erger, een drugslaboratorium is het belangrijk om melding te maken.

De afgelopen jaren worden in Twente steeds meer wietkwekerijen aangetroffen, midden in de woonwijken. Maar ook in het buitengebied en op industrieterreinen is veel productie van wiet of synthetische drugs. Deze zorgen dan voor overlast, maar maken ook de buurten onveilig.

Risico's
Omdat een wietkwekerij per definitie illegaal is, plegen veel kwekers aanvullende strafbare feiten zoals het illegaal aftappen van stroom. Ook kan door het kweekproces schade en schimmel ontstaan aan aangrenzende woningen. Of in het ergste geval zelfs brand. Daarom is het belangrik om melding te maken van verdachte situaties. De brandweer, politie en stroommaatschappij kunnen dan stappen ondernemen.

Herkennen
Hoe herkent u een mogelijk hennepkwekerij in uw omgeving? Er zijn diverse signalen die op zichzelf niet direct zorgwekkend zijn, maar in combinatie met elkaar een duidelijk beeld schetsen. Zo is de eerste tip stankoverlast door een sterke, vreemde geur. Een onbewoond huis dat 's avonds of 's nachts regelmatig wordt bezocht is ook een signaal. Bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen. Warme of vochtige muren, vloeren of plafonds. Stroomstoringen. Een voortdurend geluid van een afzuiginstallatie en extra onluchtingspijpen in het dak. Ook deze kunnen duiden op een risicovolle kwekerij.

Melden
Het melding maken van een mogelijke hennepkwekerij kan uiteraard via de politie op het telefoonnummer 0900-8844. Anoniem melding maken kan via Meld Misdaad Anoniem op het telefoonnummer 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl

Legaliseren
De groeiende hoeveelheid wietkwekerijen is een punt van zorg, aangezien hier altijd criminelen bij betrokken zijn. Zo blijven ook de coffeeshops altijd direct verbonden aan criminele activiteit, wat de deur opent voor verdere problemen. In de landelijke politiek groeit dan ook de wens om onder strikte voorwaarden gemeenten toe te staan wiet te kweken. Dit moet het dan voor criminelen minder aantrekkelijk maken, hoewel het sterk de vraag is of dit gaat werken. Gemeentelijke wiet volgens een legaal proces gekweekt is namelijk op papier een stuk duurder dan de criminele wiet, waarvoor zij bijvoorbeeld stroom aftappen.