Afbeelding
Foto:

(On)macht


De vernieuwde gemeentebesturen beginnen zo langzamerhand aan het serieuze werk. Na verkiezingen krijg je eerst de euforie van de uitslag, daarna de stress van de onderhandelingen over een nieuw college, de zomervakantie, gevolgd door een half jaartje inwerken en dan aan de bak. Het college in Enschede staat voor de eerste echte vuurproef. Een aantal zaken komt bij elkaar en onder het motto "grote stappen, snel thuis" viert het opportunisme hoogtij. Problemen worden op 1 hoop gegooid, door elkaar gehusseld en opgediend als oplossing van (bijna) alles.


Een voorbeeld; het FC Twentebestuur staat denk ik binnenkort wel weer voor de deur. Ze willen herstructurering van hun financiële positie, zeggen ze. Dat suggereert dat er alleen intern met geld geschoven wordt en dat er niet opnieuw extra gemeente geld gevraagd wordt. Dat klopt natuurlijk niet. Wat je als gemeente ook doet, je zakt dieper in het financiële moeras. En als Twente bovenaan staat in de Keukendivisie, dan wint de euforie het weer van het nuchtere verstand. "Dat is het probleem van de gemeente.", zult u zeggen, " die moet prioriteiten stellen." En dan heeft u gelijk.


De collegepartijen willen scoren en zich profileren, nu ze op het pluche zitten. De collegeleden zijn inmiddels een beetje aan elkaar gewend. Foto's van echtgenote, kinderen en kleinkinderen staan op het bureau en de wethouders willen aan de slag. En dat kan niet, want er is geen geld. Geen gemakkelijker baantje op dit moment dan wethouder van financiën in Enschede; je hoeft alleen maar "nee" te zeggen. Een bordje op de deur van de wethouderskamer met NEE erop is ook genoeg. Je kunt wel gaan onderhandelen met de voetbalclub, maar als je niks hebt, dan heb je niks. Tenzij er toch geld is, of je doet alsof. Bijvoorbeeld in het sociale domein, geld dat niet gebruikt is voor het doel waarvoor je het hebt gekregen, zoals bestrijding van de gevolgen van armoede bij kinderen.


In de politiek is iedereen een concurrent van iedereen. Want naast de FCT zijn er nog meer stokpaardjes, die van stal worden gehaald. Het betekent dat er binnen het bestuur van de gemeente Enschede gevochten wordt om zaken uit de nieuwe portefeuilles boven water te houden. En dat betekent dat de echte strijd om de macht is losgebarsten. De tegenstellingen zijn groot en er is geen PvdA meer, die dingen kan doordrukken. D66 moet nog wennen aan het feit dat ze rechts zijn ingehaald door Burgerbelangen, die nu de grootste partij in de raad is en dat bevalt de Democraten absoluut niet. De machtsverhoudingen in Enschede zijn veranderd door de verkiezingen en dat moet zich nog uitkristalliseren in de praktijk en dat gaat van "au".