Afbeelding
Foto:

Vraag een buurtbon aan in Hengelo

HENGELO - Hengelo is een stad waar veel te doen is. De kracht zit hem in de Hengeloërs zelf; we houden van een stukje gezelligheid, levendigheid en gemeenschapszin. Dit vertaalt zich ook in mooie, leefbare wijken. Om dit nog verder te versterken kent de gemeente Hengelo al enige tijd het concept van de Buurtbon.

De opzet van de Hengelose Buurtbon is vrij simpel: een inwoner dient een goed idee in dat bijdraagt aan de leefbaarheid en gezelligheid in de buurt, waarna de gemeente (een deel van) de kosten financiert. Sinds afgelopen vrijdag is het weer mogelijk voor buurten om een Buurtbon aan te vragen. Dit jaar heeft de gemeente ruim 54.000 euro beschikbaar voor leuke initiatieven. Om dit te doen kunnen zij een aanvraagformulier downloaden via de gemeentelijke website www.hengelo.nl of een formulier afhalen bij het Stadskantoor, Hengelo Promotie, het kantoor van Welbions aan de Paul Krugerstraat en natuurlijk in de diverse buurt- en wijkcentra in Hengelo.

Advies
Het ingevulde formulier moet men terugsturen naar de gemeente. Deze aanvragen worden dan op volgorde van binnenkomst behandeld. Het is dus van belang om op tijd een aanvraag in te dienen, aangezien op ook écht op is. Het beoordelen van deze aanvragen doet de gemeente Hengelo niet zelf. Dit ligt weer bij de bewonersorganisaties die in Hengelo actief zijn. Zij brengen dan een advies uit aan de gemeente over de projecten die zij het beste vinden passen in hun buurt. Immers, een stukje draagvlak is zeer belangrijk om tot een succesvol initiatief te komen. De aanvraag voor een buurtbon moet uiterlijk 15 november bij de gemeente binnen zijn.

Wat kan zoal?
De buurtbonnen hebben een vrij brede insteek. Het moet gaan om initiatieven die de buurt mooier, veiliger en gezelliger maken. Succesvolle voorbeelden uit het verleden zijn bijvoorbeeld een monopolyspel voor de buurt, het organiseren van een beach soccer toernooi, plaatsen van een ooievaarsnest of het maken van een theatervoorstelling. Een succesvolle aanvraag heeft natuurlijk het liefst meerdere maatschappelijke raakvlakken. Zo draagt een sportactiviteit bij aan de gezondheid van de jeugd, maar is het ook een ontmoetingsactiviteit voor de buurt als geheel.