Afbeelding
Foto:

Studenten ROC maken kennis met brandveiligheid

HENGELO - Brandveiligheid is een belangrijk aspect van ieder nieuw bouwproject, maar ook bij bestaande panden krijgt dit steeds meer aandacht. Het ontwerpen van een brandveilig gebruik is een kunst op zich. Een groep studenten van het ROC van Twente doet deze donderdag in de praktijk ervaring op.

De 22 studenten van de opleiding 'middenkader bouw' niveau 4 zijn aanwezig bij een ontruimingsoefening van de Ziekenhuisgroep Twente in Hengelo. Zo ontdekken zij in de praktijk hoe dit werkt. Het is de eerste les in het kader van het keuzedeel brandveiligheid van hun opleiding. Het is een uniek onderwijsprogramma in Nederland. Het kwam tot stand onder leiding van Stichting Pioneering in nauwe samenwerking met Brandweer Twente, ROC van Twente en diverse specialisten uit het bedrijfsleven.

Betere aansluiting
Keuzedelen zijn sinds schooljaar 2016-2017 onderdeel van een mbo-opleiding. Ze spelen in op de vraag vanuit het bedrijfsleven om studenten te voeden met actuele kennis uit het vakgebied. Zo moeten de opleiding en de praktijk nog beter op elkaar aansluiten. In het keuzedeel Brandveiligheid wordt 240 uur gelijkmatig verdeeld over theorie, praktijk en zelfstudie. Studenten krijgen de komende periode o.a. les op locatie bij Brandweer Twente, Twente Safety Campus, een architectenbureau, een specialist in bouwkundige brandpreventie en een woningcorporatie. Brandveiligheid wordt op dit moment alleen bij ROC van Twente als keuzedeel aangeboden. Andere ROC's hebben hun interesse getoond en kijken inmiddels mee hoe zij het onderwerp brandveiligheid vorm kunnen geven binnen hun eigen bouwopleidingen.

Grote gevolgen
Brandveiligheid is natuurlijk overal belangrijk, maar zeker in panden met kwetsbare groepen is dit van een zeer hoge prioriteit, zoals bij ziekenhuizen en woonzorgcentra. Het personeel heeft immers ook meer tijd nodig om iedereen in veiligheid te brengen. Een goed ontworpen brandcompartimentering kan levensreddende minuten opleveren. Hoe gevaarlijk brand in een ziekenhuis kan zijn bleek wel in 2006 in Almelo. In een operatiekamer van het Twenteborg ziekenhuis brak brand uit, waarbij de patiƫnte om het leven kwam. Een andere spraakmakende grote brand was die in de Grenfelltoren in Londen, waarbij zeker 79 personen om het leven kwamen.