Afbeelding
Foto:

Erepenning voor honderdjarige Stichting Zomerfeesten Beckum

HENGELO - Afgelopen zaterdag reikte burgemeester Schelberg de zilveren Erepenning uit aan de voorzitter van Stichting Zomerfeesten Beckum, de heer Ben ter Avest.

Dit gebeurde tijdens de viering van het 100-jarig jubileum van de stichting in restaurant Het Wapen van Beckum, Beckumerkerkweg 20 in Hengelo. Dit jaar bestaat de stichting 100 jaar en het jubileum werd ingeluid met de Midwinterfeesten, op de plek waar het ooit allemaal is begonnen, namelijk bij het Wapen van Beckum.

Actief
Samen met de vele honderden vrijwilligers organiseert de stichting diverse school- en Volksfeesten in en rondom Beckum. Door de veranderingen op het gebied van onder meer veiligheidseisen en vergunningen is het ieder jaar weer een grote uitdaging voor de vrijwilligers om alles goed te regelen. Maar iedere keer slaagt de stichting weer erin om de feesten naar tevredenheid te organiseren.

Geschiedenis
Volgens overlevingsverhalen werden de eerste school- en volksfeesten van Beckum rond 1917-1918 gehouden. Hier is echter geen waterdicht bewijs voor. Omdat de eerste wereldoorlog nog in volle gang was, gaat men er maar vanuit dat er in Beckum in de oorlogsjaren niet volop werd gefeest. De eerste documentatie over het volksfeest in Beckum dateert pas van 29 augustus 1919. De volksfeestcommissie begon toen met kleine wedstrijden voor Beckum en buurtschappen, zoals ringsteken met paard en koets of los te paard. Vanaf de jaren '70 ontplooide de stichting haar activiteiten met onder meer het fierljeppen, zeskamp wedstrijden, beachvolleybal, de bekende optochten op de vrijdagavond, boerenbruiloft, noabergames, soundmix- & playbackshow, highlandgames, as'n gek in'n drek, noaberrock, mx air time en een uitgebreid lunapark. Ook traden vele bekende bands en artiesten op in Beckum. Het vogelschieten, op een houten vogel, stond ook vanaf het begin van de volksfeesten als vast element op het programma. Hierbij verricht de burgemeester jaarlijks het eerste schot; een mooie traditie die zij graag in stand houden.