Lezing Tibet en Nepal

HENGELO - Op dinsdagavond 5 februari om 20.00 uur verzorgt Aly Wagenvoorde bij het NIVON Hengelo een presentatie over Tibet en Nepal.

Aly is zeer bereisd en kan hier prachtig over vertellen. Haar ervaringen in Tibet staan hieronder samengevat. Zij neemt u graag mee op deze niet-alledaagse reis. Een zware reis, met boeddhistische monniken, legendarische kloosters en paleizen en indrukwekkende landschappen. Ieder is hartelijk welkom. Locatie: NIVONcentrum, Lodewijkstraat 1 (hoek Berfloplein), Hengelo. Entree kost 6 euro, NIVON-leden: 5 euro, inclusief koffie of thee. Kijk ook op: www.hengelo.nivon.nl

Bijzonder
Rondreizen door Tibet is een heel bijzondere ervaring. Tot 1950 was het een onafhankelijk land, maar sinds de invasie in 1950 behoort het tot China. Pas in 1979 ging het land open voor toerisme, maar af en toe werden de grenzen tijdelijk gesloten. Deze lezing gaat over een reis (in 2006) van 30 dagen door een deel van China, door Tibet en de omgeving van Kathmandu in Nepal. Onder de steden in Tibet is Lhasa de voornaamste trekpleister. In Lhasa gaan we met de enorme stroom Tibetaanse pelgrims mee de Jokhangtempel in. Ook zien we de paleizen, waar de Dalai Lama verbleef, toen hij nog niet in ballingschap leefde. Uiteraard zal een bezoek aan enkele kloosters (in o.a. Gyantse en Shigatse) niet ontbreken. Wie nu in de kloostercomplexen rondloopt kan zich nauwelijks voorstellen, dat er hier in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw zoveel werd vernietigd. We wandelen enkele dagen rond Yamdruk Tso, een prachtig turkooizen meer, dat op een hoogte van 4.200 m ligt. Geleidelijk aan voert de reis ons naar de Nepalese grens. Inmiddels hebben we zo'n 5000 km afgelegd. In Nepal brengen we de meeste tijd door in Kathmandu, de hoofdstad, met zijn vriendelijke en kleurrijke bevolking. Een bezoek aan Pashupatinath, gelegen aan de heilige rivier, waar de hindoes hun doden verbranden is een onvergetelijke ervaring.