Afbeelding
Foto:

Hengelo krijgt 'Tiny Forests'

HENGELO - Veel Nederlandse steden werken aan het groener maken van hun openbare ruimte. De afgelopen decennia werd in veel steden het groen vaak ingeruild voor steen en cement. Ook menig tuinbezitter koos voor gemak in plaats van grasmaaien. De gemeente komt met een nieuw project om hier een omslag in te maken.

De gevolgen van klimaatverandering zijn ook in Hengelo zeker zichtbaarder geworden. En op het gebied van biodiversiteit valt ook nog veel te verbeteren. Zo zorgt minder groen ook voor een kaalslag onder nuttige insecten zoals bijen en vlinders.

Tiny Forest
De gemeente Hengelo is samen met IVN Natuureducatie en de Provincie Overijssel bezig om plannen te maken voor realisatie van twee 'Tiny Forests' in de stad. Dit is dan een dichtbegroeid bos op een kleine oppervlakte, ter grootte van een tennisbaan. Zo'n bosje moet dan een perfecte plek zijn voor vlinders, vogels, bijeen en kleine zoogdieren. Ook kan het een ontmoetingsplek worden in de wijk, waar kinderen en buurtbewoners kunnen genieten van de natuur. Het idee is dat buurtbewoners het bos zelf ontwerpen en onderhouden, waarbij ook de basisscholen en opvanglocaties wat werk verrichten. De bosjes moeten ook leerzaam zijn voor kinderen.

Denk mee
De gemeente zoekt nu dus initiatiefnemers die een Tiny Forest in hun eigen buurt willen realiseren. Zij gaan dan op zoek om een team van ten minste 3 tot 6 buurtbewoners bij elkaar te krijgen. Samen doorlopen zij dan met een school of buitenschoolse opvang de stappen die nodig zijn om een Tiny Forest te realiseren. Met ondersteuning van de gemeente en IVN. De betrokkenheid van de buurt is een belangrijke factor voor de uiteindelijke keuze van een locatie. Het bos moet breed gedragen worden door de buurt als geheel, niet alleen door de gemotiveerde initiatiefnemers. Hoe meer betrokkenen, hoe groter de kans op een succesvol project is.

Aanmelden
Geïntereseerden kunnen zich aanmelden om mogelijk een Tiny Forest te realiseren via de website: www.ivn.nl/tinyforest. HIer staat ook meer algemene informatie over dit project.