Afbeelding
Foto:

Nieuwjaarsgroet uit vervlogen tijden

HENGELO - Wij kijken op de foto uit 1930 naar een rustig straatbeeld. De Langestraat is bedekt met een sneeuwbed in overeenstemming met de tijd van januari. De lucht is grijs en voorspelt nog meer sneeuw.

In het midden zien we de slanke toren van de Lambertusbasiliek. Het uurwerk zoals wij dat kennen zit niet op de torenspits: deze zit in 1930 nog net boven de galmgaten van de klokken. Het uurwerk is in 1932 geplaatst op de spits. Links zien wij een klein stukje van de zijkant van het gemeentehuis. Verder links was de rijwielherstelzaak van Wilmink en fotozaak Prins. Tot wij uitkomen bij het parmantige torentje van de apotheek. Dan de lunchroom met de ingang aan de Wemenstraat en de Lambertusbasiliek links. Op de voorgrond zien we gedeelten van een boerenwagen beladen met melkbussen. Deze stonden geparkeerd tegenover smederij Bunnikreef rechts op de foto, die ook haarden en kachels verkocht.

De wens die alle medewerkers en de schrijver van dit artikel namens Hart van Hengelo over willen brengen staat reeds op de foto vermeld. Gelukkig nieuwjaar, veel gezondheid en alle goeds voor het nieuwe jaar wat voor ons ligt. Mogen al uw goede voornemens vervuld worden in 2019!

Marinus van Rooij

In de serie 'Uit het Verleden van Hengelo' blikt Marinus van Rooij terug op de lokale geschiedenis van Hengelo en haar markante panden. Hengelo is ook in 2019 volop in beweging zoals u hier al vaker kon lezen. Ook het 'Verleden van Hengelo' keert dus terug in 2019!