Afbeelding
Foto:

Hengelo legt vinger
aan de pols van de binnenstad

HENGELO - De gemeente Hengelo voert weer een peiling uit onder het HengeloPanel. Doel is om inzicht te krijgen in de meningen van de Hengeloërs met betrekking tot de binnenstad in de breedste zin.

De gemeente is de afgelopen jaren druk bezig geweest met investeren in de binnenstad. Samen met de ondernemers en andere betrokken partners wil de gemeente de binnenstad weer naar een hoger niveau tillen. Door pijnpunten aan te pakken, leegstand terug te dringen en meer activiteiten te organiseren moeten uiteindelijk meer bezoekers naar de binnenstad komen.

Peiling
In de peiling van het HengeloPanel werden respondenten bevraagd naar hun bezoek aan de Hengelose binnenstad en hoe zij dit beleven. Is het culturele aanbod toereikend? Is de horeca gezellig en voldoende geopend? Hoe is het winkelaanbod? En gaat u ook wel eens naar een culturele voorziening of evenement? Allemaal belangrijke factoren voor de totale belevenis van de binnenstad. De gemeente wil ook graag weten hoe Hengeloërs denken over andere binnensteden in de regio. Veel van de gestelde vragen werden ook al in 2016 en 2017 voorgelegd aan het HengeloPanel. Deze resultaten worden dan ook vergeleken met de eerdere uitkomsten om vast te stellen of er een stijgende lijn zichtbaar is.

Actieplan
Vorig jaar stelde de gemeente Hengelo samen met de Stichting Centrummanagement Hengelo, Stichting Vastgoed Hengelo en Hengelo promotie een gezamenlijk actieplan op voor een vitale binnenstad. Het college van Burgemeester en Wethouders trok de portemonnee om zo 10 miljoen euro te kunnen investeren. Iets dat zichzelf uiteindelijk terug moet verdienen met de toegenomen bezoekers en aantrekkelijkheid voor ondernemers. De partners hebben ook actief ingezet op het informeren van inwoners, bezoekers en ondernemers over de ontwikkelingen. Zo werd het platform HengeloNU! opgezet, waar de laatste ontwikkelingen te volgen zijn.


Korte termijn
In 2018 werden veel concrete stappen gezet, zoals het herbestemmen van de Telgenflet met nieuwe bewoning en aanpak van winkelpuien. Ook in 2019 zijn er diverse deelprojecten die opgepakt worden of in de afrondende fase zitten. Zo worden de kerktuin en kruising met de Wemenstraat komend voorjaar aangepakt, het nieuwe Stadskantoor zal na de zomer opgeleverd worden en de herinrichting van het Marktplein moet naar de volgende fase gaan. De gemeente stelde onlangs Gerard Cornelisse aan als kwartiermaker die de ontwikkelingen op het Marktplein aan zal jagen. Hij heeft grote plannen om het aan Hengeloërs voorgelegde ontwerp uit te voeren, met voor 1 april 2019 de presentatie van een realistisch en financieel uitvoerbaar plan. Zo komt er uiteindelijk op het Marktplein een 'culturele markthal', waar activiteiten gehouden kunnen worden. Dit moet het plein dan knusser en gezelliger maken, zeker in combinatie met de toevoeging van meer groen om de grijze, grauwe sfeer om te toveren naar een warme, uitnodigende ruimte voor alle Hengeloërs.