Afbeelding
Foto:

Praat met tieners
over alcohol

TWENTE - Rond de feestdagen genieten we allemaal van lekker eten, gezelschap met familie en... natuurlijk een wijntje, een glas champagne of biertje. Maar wanneer u kinderen hebt in de tienerleeftijd is het doel juist om hen zo veel mogelijk weg te houden bij alcohol. Dit blijkt nog steeds een uitdaging voor ouders.

Uit landelijke cijfers blijkt dat afgelopen jaar 43 procent van de jongeren van 12 tot en met 17 jaar ooit alcohol had gedronken. 30,9 procent van deze groep was een actieve drinker ten tijde van het CBS-onderzoek. En 14 procent van de jongeren is zelfs te typeren als zware drinker; dit omvat ten minste eens per week zes glazen alcohol bij jongens en vier glazen voor meisjes.

Strenge handhaving
Wanneer uw tiener op pad gaat naar een schoolfeestje of in de horeca zal er naar verwachting streng gecontroleerd worden. Sinds 1 juli 2014 is de alcoholleeftijd omhoog gegaan van 16 naar 18 jaar. Dit ging gepaard met een grote landelijke campagne - NIX18 - met als doel om tieners weg te houden bij de alcohol. Met helaas dus nog niet het gewenste effect. Gemeenten en politie zien tegenwoordig streng toe op de naleving van de regels in de horeca, waardoor hier in ieder geval moeilijker aan drank te komen is.

Risico's onderschat
Twentse tieners dronken ook voor de verhoging van de alcoholleeftijd al relatief vroeg en relatief veel. Het is een gegeven dat het gebruik van drank op jongeren leeftijd in delen van Twente nog een ingeburgerd fenomeen is. Ouders onderschatten dan ook te weinig de grote risico's waar hun kind zichzelf aan blootstelt. Te veel en te vaak drinken kan namelijk zorgen voor concrete hersenbeschadiging, een ontwikkelingsachterstand en andere, eveneens vervelende gevolgen bovenop de gebruikelijke kater. In Twente kennen we onder meer het fenomeen van de keten; gezellige hangplekken waar jongeren vaak zonder direct toezicht zichzelf vermaken, waarbij drank ook vaak een factor is. De Noordoost-Twentse gemeenten voeren een positief voorlichtingsbeleid om jongeren met keten te wijzen op de regels en de gevolgen van overtredingen. De gemeenten zijn blij dat uiteindelijk veel jongerengroepen zich uit eigen beweging aan de regels houden; dit voorkomt namelijk dat gemeenten strenger gaan handhaven waardoor de 'keetcultuur' in gevaar zou komen.

Praat met uw tiener
Het beste advies vanuit de overheden en gezondheidsexperts is simpel: praat met uw kind over de gevolgen van alcohol zowel op korte als lange termijn. Tieners die drinken brengen niet alleen zichzelf gezondheidsschade toe, maar riskeren ook fikse boetes. Zo levert bezit van alcohol tussen de 12 en 16 jaar een boete op van 45 euro. Een 16 of 17-jarige die betrapt wordt met drank mag zelfs 90 euro afrekenen.