Afbeelding
Foto:

Jubileum voor natte gymles

HENGELO - Voldoende bewegen is belangrijk voor kinderen; het zorgt voor een goede ontwikkeling van de motoriek en voorkomt overgewicht. Zwemmen is dan een mooie manier om een stukje beweging te combineren met het versterken van de zwemvaardigheid. De gemeente Hengelo kijkt nu terug op 10 jaar van deze 'natte gymles'.

Hengelo Sport begon tien jaar geleden met het concept van de 'natte gymles', wat een vrij brede insteek heeft. Alle 31 basisscholen in Hengelo doen hier aan mee; in totaal ongeveer 5.000 leerlingen per jaar. Naast zwemvaardigheid leren ze belangrijke vaardigheden die van pas komen in noodsituaties zoals EHBO, reanimatie, wakzwemmen en reddend zwemmen. Door de natte gymles zijn bovendien de kinderen zonder zwemdiploma beter in beeld.

Jubileum
Deze woensdag werd stil gestaan bij het 10-jarig jubileum van dit concept. Ruim 100 leerlingen van De Rank en Don Bosco vierden dit samen met wethouder Claudio Bruggink. De leerlingen kregen deze week les in 'wakzemmen', waarmee zij zichzelf kunnen redden wanneer zij bijvoorbeeld in de winter door het ijs zakken en in het water vallen. Hierbij werden zeilen over het bad gespannen, met enkele gaten die wakken voor moeten stellen. Mét kleding aan moesten de leerlingen dan weer zelf op het droge zien te komen. Ook oefenden zij onder begeleiding hoe ze anderen moeten redden wanneer iemand in een wak terecht komt. Bijzonder detail is dat Hengelo Sport (toen nog Fit2School) 10 jaar geleden ook De Rank de allereerste natte gymles heeft gegeven.

Iedereen kan zwemmen
Het project is er ook op gericht om juist kinderen zonder zwemervaring in beeld te krijgen. Voldoende kinderen krijgen het zwemmen niet vanuit huis mee, wat natuurlijk niet goed is in een waterrijk land als Nederland. Ook voor minima is zwemles relatief duur. De medewerkers van Hengelo Sport of de docenten kunnen er via bepaalde (financie¨le) regelingen dan toch voor zorgen dat een kind op zwemles kan of kan afzwemmen. Het nieuwe sportbad van het Twentebad zorgt ervoor dat de kinderen comfortabel, veilig en plezierig kunnen zwemmen. En dat merkt het Twentebad in de bezoekersaantallen. Kinderen komen regelmatig (met hun ouders) terug om in hun vrije tijd te komen zwemmen.