Afbeelding
Foto:

Hengeloërs eens met afvalinzamelingsbeleid

HENGELO - Via de leden van het HengeloPanel heeft de gemeente gepeild hoe men denkt over het afvalinzamelingsbeleid. Hieruit bleek dat een meerderheid van de panelleden het eens was met stelling dat er betaalt moet worden naargelang de hoeveelheid afval.

In totaal vulden 1251 panelleden de vragenlijst in. Hierin stonden vragen over afvalinzamelingen, de grijze keuzecontainer, milieu, service en tarieven. Een ruime meerderheid gaf aan te weten wat ze jaarlijks betalen aan afvalstoffenheffing. Over de tarieven heerst wel onvrede, en dan vooral over de grijze keuzecontainer. De enigszins omstreden ondergrondse container werd ook besproken. Een meerderheid geeft aan dat de afstand van hun huis tot de ondergrondse container vrij klein te noemen is. Ook geeft 46 procent aan dat het wegbrengen van restafval naar de ondergrondse container fysiek niet zwaar voor ze is. Toch heerst er bij 43 procent van de ondervraagden onvrede over het wegbrengen van restafval. 40 procent Vindt het juist geen probleem.

Betalen per hoeveelheid
Een ruime meerderheid (68 procent) van de panelleden geeft aan het eens te zijn met de stelling dat restafval betaalt moet worden naar hoeveelheid. Ook werd de doelstelling van 50 kilo restafval per jaar per persoon aan ze voorgelegd. Dit criterium viel minder in de smaak. Maar 44 procent was het hier (helemaal) mee eens. De enquĂȘte leert ook dat veel mensen gewend zijn aan het scheiden van afval. Slechts 11 procent gaf aan dat er soms onduidelijkheid is over welk afval in welke container hoort. De overgrote meerderheid gaf aan dat ze restafval al netjes scheiden. 2 procent biechtte op wel eens afval naast de ondergrondse container te plaatsen.

Zorgcontainers
De zorgcontainer en grijze keuzecontainer staan niet bij elk huishouden. Een klein deel van de panelleden heeft een van deze extra containers in het bezit, en 89 procent gaf aan deze te willen behouden. Geen van de panelleden met een zorgcontainer wil deze kwijt, slechts 22 procent weet het nog niet. 9 procent van de panelleden overweegt te kiezen voor een grijze keuzecontainer. De resultaten van de vragenlijst zullen worden gebruikt om het afvalbeleid van de gemeente in 2019 vorm te geven. De volledige resultaten werden deze week ook besproken bij de Politieke Markt, vooruitlopend op verdere besluitvorming.