Afbeelding
Foto:

Ieder kind in Hengelo moet toegang krijgen tot fruit

HENGELO - De gemeente Hengelo gaf afgelopen week de officiële aftrap voor een nieuw schoolfruitproject. Uit veel onderzoeken blijkt dat kinderen nog lang niet altijd voldoende fruit eten. Dit is extra lastig voor kinderen in minimagezinnen, waar fruit simpelweg niet altijd betaalbaar is. Ieder kind in Hengelo moet nu toegang kunnen krijgen tot gezond fruit.

Vorige week bezorgde de gemeente kistjes mandarijnen bij alle lokale basisscholen. Vergezeld van een brief met uitleg over het schoolfruit-project evenals het bredere Kindpakket. De gemeente heeft namelijk vanuit het Kindpakket geld beschikbaar om iedere week fruit te laten bezorgen op de basisscholen. Van Houten Fruithandel gaat dit dan concreet uitvoeren.

Gezonde basis
Verreweg de meeste kinderen van 1 tot 12 jaar eten onvoldoende groente en fruit, zo concludeerde onder meer het CBS afgelopen jaar. Van deze kinderen eet 38 procent voldoende fruit en 41 procent voldoende groente. Zo is de richtlijnen voor kinderen van 4 tot 9 jaar 150 gram fruit en 150 gram groente per dag, plus zo'n 60 gram vis per week. Dit zijn de richtlijnen van het Voedingscentrum. Kinderen onder de 4 jaar eten doorgaans nog wel voldoende groente en fruit, maar naar mate ze ouder worden neemt dit af. En jong geleerd is oud gedaan, zo leert de ervaring. Kijken we naar volwassenen, dan haalt slechts 2 procent van de jongvolwassenen tot 30 jaar de aanbevelingen uit de Schijf van Vijf: 250 gram groente en 200 gram fruit - per dag. En nee, groente en fruit zijn niet inwisselbaar, zo benadrukt het voedingscentrum. Je hebt toch écht beide nodig voor een gebalanceerd dieet. Nou ja, goede voornemens voor 2019, zullen we maar zeggen.

Toegankelijk
Nog afgezien van de eetgewoonte zelf is ook de toegang tot groente en fruit niet voor iedereen hetzelfde. Zo krijgen veel kinderen in minimagezinnen van huis uit geen fruit mee en is de beschikbaarheid van groente ook niet altijd optimaal. Hoewel voedselbanken natuurlijk hun best doen om een gebalanceerd pakket samen te stellen, is ook hier de richtlijn niet altijd praktisch haalbaar. Door het schoolfruit aan te bieden pakt de gemeente dit dus op een mooie manier aan: iederéén krijgt meer fruit aangeboden. Zeker in combinatie met een stukje voorlichting op de scholen zelf moet dit zorgen voor een grotere fruitconsumptie, nu én wanneer ze volwassen zijn. Ook op de scholen zelf is de afgelopen jaren groeiende aandacht voor gezonde voeding, zo zijn veel schoolkantines stukken gezonder geworden met een breder aanbod van groente, fruit en gezondere dranken.