Afbeelding
Foto:

Tentoonstelling met schilderijen van Henk Thüss

HENGELO - Met ingang van 16 december is in Museum Hengelo de tentoonstelling 'tegen de stroom in' te zien met schilderijen van Henk Thüss. De titel doelt op zijn abstracte wijze van schilderen.

Tegen de stroom in heeft te maken met het feit dat abstract schilderen tegenwoordig uit is. En dat heeft volgens Thüss met de tijdsgeest te maken, niet met de kwaliteit. De in Hengelo geboren kunstschilder werkt sinds jaren aan een kleurrijk, abstract en expressionistisch oeuvre, dat inmiddels zijn weg heeft gevonden via bedrijven, kunstuitleen en verzamelaars.

Uitdrukkingsvol
Tijdens het werken speelt hij in op dat wat er ontstaat. Soms leidt dat spontaan tot directe resultaten, maar vaak helpen andere impulsen het werk weer verder. Hoewel hij ook met acryl op papier en doek schildert, heeft olieverf toch zijn voorkeur. Maar ondanks dat de aanlooptijd daarvoor veel langer is, ervaart hij het eindresultaat als meer uitdrukkingsvol.

Kunstacademie
Als beeldend kunstenaar zocht Henk Thüss na een opleiding aan de Kunstacademie in Enschede zijn eigen weg. Behaalde zowel het diploma Illustrator als acte Tekenen. Heeft op de academie veel moeten afleren, maar kreeg er ook veel voor terug. Maakte kennis met het werk van Willem de Kooning, Ger Lataster en Jaap Berghuis. Kleurgebruik, abstractie, expressie en harmonie wonnen het van de beeldende voorstelling. Schilderijen als De roze ram (1987), Het poollandschap (2012) en Hemelwaarts (2018) laten de ontwikkeling duidelijk zien. Opvallend zijn Thüss' kleurrijke werken uit de jaren 90. Dat zijn wereld verder reikt dan schilderen en etsen, bewijst hij door ook als illustrator en cartoonist aan opdrachten te werken in binnen- en buitenland.

Atelier
Nog dagelijks is Henk Thüss in zijn atelier te vinden om – tegen de stroom in – aan uitbreiding van zijn abstracte schilderijen te werken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA