Afbeelding
Foto:

Hengelo goed op weg
met taken sociaal domein

HENGELO - De gemeente Hengelo is over het algemeen goed op weg met het uitvoeren van de nieuwe taken die ze binnen het sociaal domein toegeschoven kregen. Dit concludeert de Rekenkamercommissie van Hengelo op basis van een gezamenlijk onderzoek met de Algemene Rekenkamer.

Op 1 januari 2015 veranderde er veel in de gemeentehuizen. Ze kregen namelijk aanzienlijk meer taken op het gebied van werk, inkomen en zorg toegeschoven, echter zonder de bijbehorende fikse budgetten die de Rijksoverheid zelf hanteerde. Het ging dan om de jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en arbeidsparticipatie. De gemeenten moesten vervolgens in veel aspecten het wiel opnieuw uitvinden. Dit leverde kansen en uitdagingen op. Zo kon het beleid en de lokale zorgbehoefte in theorie beter afgestemd worden, maar in de praktijk bleken budgetten niet toereikend voor de grote uitgaven.

Goed op weg
Het rapport keek naar de ontwikkelingen vanaf 1 januari 2015 tot en met ruwweg maart dit jaar. De gemeente Hengelop had beter grip op deze transities dan menig andere gemeente. Hengelo had natuurlijk al veel steun aan de bestaande sociale partners, maar ook het overleg met de 14 Twentse gemeenten als geheel resulteerde in robuust beleid. Er zijn ook enkele uitdagingen. Zo is het 'denken en handelen vanuit de inwoner' nog niet echt ingebed in de organisatie. Ook is betere inbedding in de wijk nodig. Verder zou meer samenwerking op het gebied van de arbeiedsmarkt nog betere resultaten op kunnen leveren. Andere uitdagingen zitten in de samenwerking met jeugdhulp, Veilig Thuis, schoolbesturen en tussen begeleid en beschermd wonen. Andere uitdagingen zijn extern. Zo zorgt onduidelijkheid over landelijke budgetten voor onzekerheid over waar de gemeente op mag rekenen qua bijdrage. Dit zorgt dan weer voor domino-effecten op de rest van de besluitvorming.

Adviezen
Deze conclusies én bijbehorende adviezen zijn afgelopen week formeel aangeboden aan de gemeenteraad. De raad kan de aanbevelingen en conclusies dan gebruiken om het beleid bij ge schaven.