Afbeelding
Foto:

Hengeloërs krijgen straks meer zorg thuis

HENGELO - Steeds meer zorg vindt in de thuisomgeving plaats. Mensen wonen langer zelfstandig thuis, waardoor ook de behoefte aan zorg aan het verschuiven is. In de toekomst zal ook sommige specialistische ziekenhuiszorg vaker op locatie gebeuren. Diverse zorgorganisaties springen nu in op deze trend.

De Ziekenhuis Groep Twente, ZorgAccent, Carintreggeland en TriviumMeulenbeltZorg gaan per 1 januari hun krachten bundelen met de oprichting van de nieuwe coöperatieve vereniging 'ThoeZ Twente'. Zo gaan de partijen intensiever samenwerken om nog meer en betere zorg aan huis te kunnen bieden. Voor de cliënt betekent dit meer regie doordat zij zorg krijgen in de thuisomgeving.

Formele stap
Deze maandag hebben de bestuurders van ZGT, ZorgAccent, Carintreggeland en TriviumMeulenbeltZorg hun handtekening onder de oprichting van ThoeZ Twente gezet. De nieuwe samenwerking richt zich onder andere op het voorkomen van onnodige ziekenhuisopname en het mogelijk maken van eerder ontslag uit het ziekenhuis, waardoor de clie¨nt in de thuissituatie verder kan herstellen.

Meer mogelijk
ThoeZ Twente gaat daarnaast op korte termijn andere mogelijkheden van laagfrequente zorg onderzoeken, waaronder zorg voor kwetsbare ouderen, zorg voor cliënten met chronisch hartfalen of COPD, nachtzorg en andere kortdurende gespecialiseerde zorg. Door deze nieuwe samenwerkingsvorm willen de partijen ervoor zorgen dat de cliënt een zo compleet mogelijk zorgaanbod aan huis wordt geboden. Daarnaast kan ThoeZ Twente 24 uur per dag zorg leveren. ZGT, ZorgAccent, Carintreggeland en TriviumMeulenbeltZorg gaan optimaal gebruik maken van elkaars capaciteit. Niet alleen in eventueel benodigde faciliteiten, maar juist ook in medewerkers met een specifieke specialisatie. Naast kwalitatief goede zorg, wordt zo ook doelmatige inzet van mensen en middelen bevorderd. Voor verwijzers is het ook handig, want met de komst van ThoeZ Twente is er nu één loket om laagfrequente behandeling en verpleegkundige activiteiten thuis te regelen. ThoeZ Twente is werkzaam in het verzorgingsgebied van ZGT (Hengelo en Almelo).

Bredere trend
Deze insteek van hyperlokale zorg is een groeiende trend. Ingegeven door het feit dat mensen steeds langer zelfstandig wonen, maar wel later in hun leven wat meer zorg nodig hebben. Door de zorg dichter bij de mensen te brengen is het makkelijker om hen te helpen. Ook is de drempel om zorg te vragen en te ontvangen aanzienlijk lager dan wanneer mensen zelf actie moeten ondernemen om bijvoorbeeld naar een ziekenhuis te gaan.