Afbeelding
Foto:

Veiligheid door techniek en kennis

De reis van A naar B afleggen wil iedereen op een veilige manier om zo heelhuids aan te komen op de plaats van bestemming. De technieken die in tegenwoordig in auto's is verwerkt, draagt daar zeker aan bij.

Wat zit er nu aan veiligheidstechnieken in een auto? Airbags en autogordels bijvoorbeeld. Ze voorkomen geen ongevallen, maar voorkomen wel letsel. Sensoren in een auto kunnen er zelfs voor zorgen dat er geen ongeval plaatsvindt. Er zijn sensoren die obstakels zien en automatisch de auto tot stilstand brengen. Verder zijn er al auto's die sensoren hebben om verkeersborden te lezen en de snelheid daarop aanpassen. Maar het belangrijkste instrument om autorijden voor iedereen veilig te maken is toch wel de bestuurder. Techniek in voertuigen is een goede ondersteuning daarbij, maar kan tot op heden een bestuurder nog steeds niet vervangen.

Verkeersregels
Om het verkeer zo veilig mogelijk te houden en ervoor te zorgen dat er voor iedereen duidelijkheid is, is het van belang dat er verkeersregels zijn. Al deze regels zijn vastgelegd in de wegenverkeerswet. De inhoud van de regels blijft grotendeels hetzelfde. Zo heeft sinds jaar en dag rechts voorrang op een gelijkwaardige kruising. Echter is het wel zo dat het nodige verandert. U bent ervan overtuigd dat het goed gesteld is met uw kennis van de verkeersregels? Dan beantwoordt u de vragen bij de afbeeldingen allemaal correct.

Up to date
In de (mogelijk vele) jaren die verstreken zijn sinds u uw rijbevoegdheid heeft behaald, zijn er wel verkeersborden bijgekomen. Af en toe even stilstaan bij de veranderingen en weggezakte kennis opfrissen is geen overbodige luxe voor het behoud van de verkeersveiligheid. Veilig Verkeer Nederland heeft daarvoor de nodige instrumenten ontwikkeld. Via de website www.vvn.nl kunt u bijvoorbeeld een opfriscursus en zo uw kennis testen. Ook kennis opdoen van de nieuwste verkeersborden kan via deze website.

Oplossingen
Vraag 1: Het linker verkeersbord betekent dat stilstaan niet is toegestaan. Het rechter betekent dat stilstaan wel is toegestaan (om bijvoorbeeld passagiers uit te laten stappen), maar parkeren mag niet.
Vraag 2: Het linker verkeersbord geeft de verplichte rijrichting aan. Rechts- of links afslaan is in deze situatie niet toegestaan. Het rechter bord betekent dat alleen vanuit deze richting de straat ingereden mag worden.
Vraag 3: De groene markering geeft aan dat op deze weg maximaal 100 km/uur gereden mag worden.

Afbeelding
Afbeelding